Europa akkoord met overbrugging voor Griekenland

17 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Griekenland krijgt een overbruggingskrediet. De 28 landen van de Europese Unie zijn het eens geworden om een speciaal potje te gebruiken om het noodlijdende Zuid-Europese land te helpen.

Het bedrag uit het zogenaamde EFSM-potje bedraagt 7 miljard euro en kan maandag al in Griekenland zijn, zei de vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis vrijdag.

Het gebruik van het EFSM was omstreden bij niet-eurolanden, vooral bij Groot-Brittannië en Tsjechië. Volgens hen mocht dit fonds niet worden aangebroken voor het redden van een eurolanden, maar dat wordt nu op een of andere manier omzeild.

Als Griekenland deze lening, die een looptijd heeft van drie maanden, niet terugbetaalt, wordt het afgetrokken van eventuele toekomstige leningen voor het land. Daarnaast zou er volgens Dombrovskis een extra garantie zijn ingebouwd voor de niet-eurolanden om hun geld direct terug te krijgen bij wanbetaling.

De Duitse Bondsdag heeft daarnaast vrijdag ingestemd met verdere onderhandelingen over extra steun aan Griekenland. De regering kreeg met een grote meerderheid van de stemmen het groene licht om verder te praten over de steunplannen.

Een verrassende 439 leden stemden voor, 119 tegen en 40 onthielden zich, schrijft onder meer de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nalatigheid

De stemming was spannend: voorafgaand werd nog gespeculeerd dat Bondsdagleden de plannen zouden saboteren. Voorafgaand aan de stemming hield bondskanselier Angela Merkel een wanhopig betoog voor Duitse steun aan de Grieken.

Volgens haar zou het van ‘grote nalatigheid’ getuigen wanneer er niet eerst met steun wordt geprobeerd Griekenland te helpen. Een Grexit zou volgens haar ‘chaos en geweld’ met zich meebrengen. Het steunprogramma van hoogstens 86 miljard euro beslaat drie jaar en is de derde die Griekenland zou krijgen in de afgelopen vijf jaar tijd.
IMF-chef Christine Lagarde waarschuwde vrijdagochtend dat schuldenverlichting voor de Grieken onvermijdelijk is: volgens haar moeten de eurolanden meer doen om de Griekse schulden te verlichten.

Frustratie

Coalitiepartner SPD en de Groenen stemden voor de onderhandelingen. Binnen Merkels eigen partij CDU waren een aantal leden tegen het verder onderhandelen over een steunprogramma voor het noodlijdende land. Van tevoren hadden 48 partijgenoten van Merkel aangegeven gefrustreerd te zijn met de houding van Angela Merkel en tegen te zullen stemmen.

Ook de partij Die Linke toonde zich fel tegenstander van de plannen: volgens fractievoorzitter Gregor Gysi zouden de plannen ‘ondraaglijk’ zijn voor de Grieken. Hij verweet de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble de Europese orde te ‘vernietigen’. Schäuble stelde vorige week een tijdelijke terugtrekking van Griekenland uit de eurozone voor.

Merkel zei vrijdag dat een tijdelijke Grexit alleen op vrijwillige basis zou kunnen en dat Schäuble dat ook zo bedoeld had.