EU verdeelt minder asielzoekers door verzet

20 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Oostenrijk en Hongarije blijven weigeren, en daardoor gaat het oorspronkelijke plan – de opname van in totaal 40.000 bootvluchtelingen – niet door. Het aantal blijft steken op 32.000.

Nederland gaat wel gewoon akkoord, en zal ‘snel’ beginnen met de opvang van extra asielzoekers, zei staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD) maandag na overleg in Brussel met zijn Europese collega’s. Hij is ontevreden over de uitkomst van het overleg. Dijkhoff had liever gezien dat het totale aantal van 40.000 zou zijn onderverdeeld, en hij had precies willen weten ‘welk land hoeveel vluchtelingen opvangt’.

Mondjesmaat

De opvang in Nederland van ruim 2.000 extra asielzoekers komt er om Italië en Griekenland wat te ontlasten. In deze Zuid-Europese landen komen de meeste bootvluchtelingen, die vanuit Noord-Afrika de oversteek maken, aan wal. De toelating zal mondjesmaat gebeuren. Mogelijk komen vanaf september de eerste vluchtelingen ons land binnen. De lidstaten van de Europese Unie (EU) gaan nu nadenken wat er met de resterende 8.000 asielzoekers moet gebeuren.

Volgens Het Financieele Dagblad beloven de overige 24 EU-lidstaten het verschil voor het einde van dit jaar goed te maken. De afzonderlijke lidstaten zegden toe om op vrijwillige basis 40.000 mensen te herplaatsen en 20.000 extra asielzoekers op te nemen uit landen die nu de meeste vluchtelingen uit oorlogsgebieden opvangen, zoals Libanon en Turkije.

Die 20.000 wordt gehaald, maar alleen dankzij de toezegging van Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland. Zij nemen 4.098 vluchtelingen op.

Bindende quota

Nederland gaat de komende twee jaar 2.047 vluchtelingen meer opnemen. Het gaat om het aantal dat door de Europese Commissie in Brussel was gevraagd. Dijkhoff wil wel eerst verbeteringen bij de registratie en het afnemen van vingerafdrukken van vluchtelingen die in Griekenland en Italië binnenkomen.

De speciale vergadering kwam er omdat vorige maand weinig vooruitgang was geboekt bij de vrijwillige herverdeling van de asielzoekers over de rest van de Unie.

De Europese Commissie wilde eigenlijk bindende quota, maar de meeste EU-landen zien niets in een ‘verplichte’ solidariteit. Ook Duitsland en Frankrijk lieten zich er eerder kritisch over uit. De verwachting is dat het nog wel een aantal maanden zal duren voordat de eerste vluchtelingen uit de Griekse en Italiaanse opvangcentra naar Nederland zullen komen.