Dit staat Griekenland vandaag te wachten

15 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Een spannende dag in Griekenland: het parlement stemt woensdag over een aantal belangrijke hervormingen die het land moet doorvoeren in ruil voor het nieuwe noodpakket. Intussen vreest het land voor een medicijnentekort.

De Griekse premier Alexis Tsipras zei een dag voor de stemming in het parlement dat hij niet in het akkoord met de geldschieters gelooft, maar dat hij er toch mee instemt.

Bezuinigingen

Of er een meerderheid is voor de hervormingen in het parlement is nog onzeker. Een aantal parlementariërs van Tsipras’ Syriza hebben laten weten dat zij de maatregelen niet steunen. Zij willen geen nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen.

Van de 149 Syriza-leden zouden al dertig hebben aangegeven dat zij tegen stemmen. Ook coalitiepartner Onafhankelijke Grieken is niet te spreken over het akkoord en heeft al laten weten dat de steun aan Tsipras grenzen heeft.

Maar naar verwachting stemt toch een meerderheid voor de hervormingen dankzij de centrumrechtse oppositie. Het duurt nog wel even voordat definitief bekend is of er een meerderheid is. De stemming duurt een uur en begint waarschijnlijk pas rond 23.00 uur Nederlandse tijd.

Minister George Stathakis (Economische Zaken) zegt dat kabinetsleden die tegen stemmen hun ontslag moeten indienen bij Tsipras.

Het Griekse parlement stemt vandaag over de volgende maatregelen:

  • Hervorming van het pensioenstelsel
  • Verhoging van het btw-tarief
  • Wetten die onafhankelijkheid van het Griekse bureau voor statistiek garanderen
  • Versnelling van het privatiseren van overheidsbezittingen
  • Hervorming van de arbeidsmarkt
  • Maatregelen die Syriza bij aantreden in januari heeft geschrapt, moeten opnieuw worden ingevoerd

Vernederend

Oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis ziet de plannen helemaal niet zitten. Als het parlement woensdag hiermee instemt, wordt Griekenland een vazal van de eurogroep, zegt Varoufakis tegen de Spaanse krant El País.

‘Het is zuiver en alleen een manifestatie van vernederend beleid en een voorbeeld van de volledige vernietiging van de nationale soevereiniteit.’

Export

De banken in Griekenland zijn nog steeds gesloten en de Griekse bevolking mag maximaal 60 euro per dag pinnen. Griekenland heeft inmiddels de export van 25 soorten medicijnen stilgelegd, omdat het ministerie van Volksgezondheid vreest dat er tekorten ontstaan, met een humanitaire crisis tot gevolg.

Medicijnen die Griekenland importeert, worden de laatste weken vaker weer geëxporteerd. Dit gebeurt normaal gesproken ook omdat geneesmiddelen in het noodlijdende land goedkoper zijn en deze in het buitenland voor meer kunnen worden verkocht.

Medicijnen zijn nu steeds moeilijker verkrijgbaar. Reden voor de Griekse regering om de export een halt toe te roepen.