Dit jaar al 137.000 bootmigranten naar Europa

01 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

In de eerste helft van dit jaar hebben 137.000 mannen, vrouwen en kinderen de Middellandse Zee overgestoken om Europa te bereiken. Eenderde van deze bootmigranten komt uit Syrië.

Andere landen waaruit veel illegale migranten komen zijn Afghanistan en Eritrea, blijkt uit onderzoek van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Staten.

Oorlog

De UNHCR concludeert dat de meeste migranten die Europa per boot bereiken, in aanmerking komen voor een vluchtelingenstatus. ‘De meeste mensen die reizen op zee zijn vluchtelingen, die asiel zoeken vanwege oorlog of vervolging,’ zegt VN-commissaris voor vluchtelingen, António Guterres.

Behalve Griekenland en Italië, komen ook bootmigranten naar Malta en Spanje. Het aantal is dit jaar met 83 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (75.000). Naar verwachting zal dat aantal nog harder stijgen, omdat vaak in de tweede helft van het jaar meer vluchtelingen de oversteek wagen.

Ook het aantal bootmigranten dat de oversteek niet haalt, is gestegen. In de eerste drie maanden van dit jaar waren 1.308 migranten verdronken of vermist. Een jaar eerder waren dat er nog vijftien. In april dit jaar steeg dat aantal hard toen ongeveer 1.300 bootvluchtelingen verdronken.

De afgelopen twee maanden daalde het aantal bootmigranten dat verdrinkt. Volgens Guterres is dat bemoedigend en laat het zien dat met ‘goed beleid, gesteund door actie, meer levens op zee kunnen worden gered’.

Verdelen

De Europese Unie (EU) was van plan een deel van de bootmigranten voortaan te verdelen over de lidstaten. Tijdens de EU-top vorige week werden regeringsleiders het hier niet over eens. Lidstaten kwamen niet verder dan een vrijwillige toezegging voor de opvang van illegale migranten.

Dit tot grote onvrede van de Italianen, die wel voor een verplicht quotum zijn. Gevreesd wordt dat bij het ontbreken van een verplichte verdeling, vooral de Oost-Europese lidstaten het laten afweten. Premier Mark Rutte (VVD) zei vorige week dat ook deze landen hebben toegezegd dat zij bootmigranten opvangen.