Bericht CNN ontkend: ‘Rapport MH17 wijst geen dader aan’

16 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Precies een jaar na de ramp met vlucht MH17 kan – of wil – de regering nog steeds niet hardop zeggen wie ervoor verantwoordelijk is. In het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat naar verwachting half oktober wordt gepresenteerd, is niet expliciet een dader aangewezen.

De Amerikaanse tv-zender CNN meldde woensdag dat twee bronnen hadden verteld wat er in het conceptrapport van de Onderzoeksraad stond.

BUK-raket

De Boeing van Malaysia Airlines werd op 17 juli uit de lucht geschoten door een langeafstandsraket, en deze werd afgevuurd vanuit het gebied dat onder controle stond van de pro-Russische separatisten. In het rapport zou volgens CNN te lezen zijn met welk type raket het toestel uit de lucht moet zijn geschoten en vanaf welke plek dit zou zijn gebeurd.

Andere theorieën, over een mogelijk Oekraïens gevechtstoestel dat een raket zou hebben afgevuurd, zouden daarmee door de Onderzoeksraad van de hand worden gewezen.

Knopje

Maar bronnen op het Binnenhof vertellen aan de Volkskrant een ander verhaal. ‘In het rapport staat alleen dat het vliegtuig is neergehaald door een BUK-raket. Maar niet waar die raket vandaan kwam of wie er op het knopje heeft gedrukt,’ zeggen zij.

De Onderzoeksraad houdt zich niet bezig met het aanwijzen van de dader, want dat is een taak van het Openbaar Ministerie, in samenwerking met een internationaal team onderzoekers. De Onderzoeksraad moet de oorzaak van de ramp onder de loep nemen.

Uitgelekt

Een bron, dichtbij het kabinet, legt in de krant uit waarom dat is: de Russen niet voor het hoofd stoten. Ze zouden elk moment weg kunnen lopen en de conclusies in het rapport kunnen verwerpen.

De kans dat eventuele Russische daders zullen worden vervolgd, zou daardoor wel heel klein worden, is de redenering. ‘De eerste prioriteit is om te zorgen dat mensen, ook de Russen, zo lang mogelijk meedoen aan het onderzoek naar de ramp. Dat ze tussenrapporten van hun handtekeningen voorzien. De onderzoekers doen daarom zo min mogelijk politieke uitspraken.’

Hoe het rapport, dat medio oktober zal verschijnen, is uitgelekt, is niet bekend. De Onderzoeksraad heeft de concepteindrapporten begin vorige maand gestuurd aan de vertegenwoordigers van de deelnemende staten Maleisië, Oekraïne, Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nederland.