Balten boos over Russisch onderzoek naar onafhankelijkheid

01 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De openbaar aanklager van Rusland bestudeert of het wel legitiem was om Estland, Letland en Litouwen in 1990 en 1991 onafhankelijkheid te geven. De Baltische Staten reageren getergd.

Het onderzoek volgt op een brief van de Russische parlementsleden Yevgeny Fyodorov en Anton Romanov – allebei van Vladimir Poetins partij Verenigd Rusland.

Zij schrijven dat de beslissing van de Sovjet-Unie om de Baltische staten hun onafhankelijkheid terug te geven, werd genomen ‘door een ongrondwettig instituut’. Een juridische fout, net als het ‘weggeven’ van de Krim aan Oekraïne, in 1954 door Sovjetleider Nikita Chroetsjov.

Niet mals

We weten niets van deze ‘herziening’, laat het Kremlin weten. Eenzelfde reactie gaf de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, schrijft persbureau Reuters. Experts zeggen dat de ‘wettelijke gevolgen’ minimaal zullen zijn.

Maar de reacties uit Estland, Letland en Litouwen zijn niet mals. Zo spreekt de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicuis van een ‘absurde provocatie‘. Zijn president, Dalia Grybauskaite, zegt dat niemand het recht heeft om ‘onze zwaarbevochten onafhankelijkheid te bedreigen’. Uit Estland klinkt dat dit ‘het zoveelste voorbeeld is van de imperialistische gesteldheid die helaas bestaat in Rusland’.

Spanningen

De spanningen tussen de Baltische Staten en Rusland zijn de afgelopen tijd opgelopen, door de gebeurtenissen in en rond Oekraïne. In Letland, waar een aanzienlijke Russische minderheid woont, klommen vorige maand twee Russische activisten over het hek van een militaire basis. Ze werden opgepakt. De Letten zijn bang dat de aanwezige Russen in het land zich gaan roeren.

Buurland Litouwen zegt vorig jaar en dit jaar al vier Russische spionnen te hebben onderschept. Op hun beurt hebben de Russen vorige week een Litouwer gearresteerd op verdenking van spionage. De verdachte heeft zowel een Russisch als een Litouws paspoort. Hem wacht mogelijk een flinke celstraf.

Het Balticum klaagt over toegenomen Russische militaire aanwezigheid aan de grens sinds Rusland de Oekraïense Krim annexeerde. In 2004 werden Estland, Letland en Litouwen lid van zowel de NAVO als de Europese Unie, en dat was zeer tegen de zin van Moskou.