Atoomdeal of niet, verzet Iran tegen ‘arrogant’ Amerika blijft

18 juli 2015Leestijd: 2 minuten
''

Ayatollah Ali Khamenei blijft zich verzetten tegen het beleid van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. Het verzet blijft, ondanks het recentelijk gesloten atoomakkoord.

‘Het akkoord verandert daar niets aan,’ zei Khamenei zaterdag tijdens een speech bij een moskee, waarbij aanwezigen ‘Dood aan Amerika’ en ‘Dood aan Israël’ scandeerden.

Revolutionair

Hij wil dat Iraanse politici de deal over het nucleaire programma onderzoeken om er zeker van te zijn dat de nationale belangen van het land worden beschermd. Iran staat niet toe dat de ‘revolutionaire beginselen worden verstoord’. Ook wil hij de mogelijkheden van het land om zich te verdedigen open houden.

‘Of de deal nu is goedgekeurd of afgekeurd, we zullen onze vrienden in Palestina, Bahrein, Jemen, Syrië, Iran en Libanon altijd blijven steunen. Zelfs na dit akkoord verandert ons beleid ten opzichte van de arrogante Verenigde Staten niet,’ aldus Khamenei. Het akkoord moet nog door conservatieve politici in Iran worden geaccepteerd.

Oorlog

De zes grootmachten China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland en Amerika (de P5+1) sloten dinsdag een deal met Iran dat de nucleaire activiteiten van het land aan banden moet leggen. In ruil daarvoor krijgt Iran versoepeling van de sancties.

Vooral de Verenigde Staten en Israël beschuldigen Iran ervan een atoomwapen te ontwikkelen. ‘Wij hebben een religieuze wet waarin staat dat atoomwapens verboden zijn door de islam. Dat heeft niets met het nucleaire akkoord te maken,’ aldus Khamenei.

Volgens Khamenei zouden de Amerikanen streven naar de ‘capitulatie van Iran’. Hij zegt niet op een oorlog uit te zijn, maar dat als die er komt, de Verenigde Staten ‘vernederd’ zullen worden.