Vriend van kerkschutter: ‘Campus was oorspronkelijke doelwit’

20 juni 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Dylann Roof, de 21-jarige jongen die woensdag een bloedbad aanrichtte in een kerk in Charleston, South Carolina, zou het eerder op een universiteitscampus hebben gemunt. The College of Charleston zou zijn initiële doelwit zijn geweest.

Dit meldt NBC News op basis van verklaringen van een vriend van Roof. De zender sprak met Christon Scriven (22), een Afro-Amerikaanse buurman van Roof.

Onzin

De schutter zou onlangs tijdens een avondje drinken zijn plannen hebben onthuld aan Scriven. Volgens hem zou Roof nooit eerder racistische uitlatingen hebben gedaan.

‘Mijn reactie was toen: ‘Je praat gewoon onzin”, zei Scriven. Roof zou de campus hebben ingeruild voor een kerk, omdat hij een campus een ‘lastiger doelwit’ vond.

‘Hij zei dat woensdag alles zou gaan gebeuren. Hij zei dat ze nog zeven dagen hadden. Toen het was gebeurd realiseerde ik me pas dat hij het echt had gedaan. Dat hij had gedaan wat hij zei dat hij zou doen.’ Hij dacht dat het een grapje was.

Bij de schietpartij kwamen negen mensen om het leven. Roof wordt dan ook negen keer voor moord aangeklaagd en voor verboden wapenbezit. Hij zou met de schietpartij een rassenoorlog hebben willen ontketenen.

Voorafgaand aan de schietpartij heeft Roof zich herhaaldelijk negatief uitgelaten over zwarte Afrikanen. Hij riep tegen de kerkgangers: ‘Jullie verkrachten onze vrouwen, en jullie nemen ons land over.’ Ook zou Roof hebben geroepen: ‘Ik moet doen, wat ik moet doen.’