Voegt ook Christie zich bij lange rij Republikeinse kandidaten?

25 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Dertien presidentskandidaten hadden zich tot dusver gemeld bij de Republikeinen, en daar komt nu een nieuwe gegadigde bij: de gouverneur van New Jersey, Chris Christie.

Hij zal zich dinsdag officieel mengen in de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, melden verschillende Amerikaanse media donderdag.

Christie’s woordvoerder wil de berichten niet bevestigen. The Washington Postdenkt in elk geval te weten dat hij zijn kandidaatstelling zal aankondigen vanuit de school waar hij ooit afstudeerde.

Signalen

Er waren de afgelopen tijd al signalen dat de gouverneur een campagne aan het voorbereiden was. Zo ging hij vrijdag op een conferentie in de aanval tegen zijn directe concurrent Rand Paul – die zich al eerder kandidaat stelde.

Ook bezocht Christie de laatste maanden diverse keren New Hampshire. De noordoostelijke staat is een van de eerste staten waar voorverkiezingen worden gehouden, en cruciaal bij het vergaren van voldoende afgevaardigden, aldus The Washington Post.

Recht door zee

De afgelopen tijd is de populariteit van de 52-jarige Christie – ooit de rijzende ster bij de Republikeinen – afgezwakt. In zijn thuisstaat steunt nog maar 30 procent van de kiezers zijn beleid, bleek deze week uit een peiling die werd uitgevoerd door de Fairleigh Dickinson University. Problemen in New Jersey hebben zijn populariteit danig aangetast en vragen opgeroepen of hij wel de man is voor het voeren van federaal beleid.

Medewerkers van Christie zien wel kansen. Hun kandidaat is recht door zee, neemt geen blad voor de mond en geldt als gematigd conservatief. Maar hij moet dan wel zien af te rekenen met sterke kandidaten als Jeb Bush – telg uit een invloedrijke politieke familie – en migrantenzoon Marco Rubio, de charismatische Republikeinse kandidaat en thans senator voor de staat Florida.

En misschien staan er nog wel meer gegadigden klaar. Want ook John Kasich, gouverneur van de staat Ohio en Scott Walker uit Wisconsin bereiden zich voor op een kandidatuur, schrijft de politieke website Politico.