Turkije is bereid om aartsrivaal Griekenland te helpen

30 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Ankara staat klaar om het al het mogelijke te doen om Griekenland te steunen bij de financiële malaise waarin het land verkeert. De Turken willen daarover snel overleg met het buurland.

‘We zijn bereid om alles wat mogelijk is te doen om samen te werken, zoals het op het gebied van toerisme, energie en handel, want we willen een sterk Griekenland en willen dat land helpen de crisis te overwinnen,’ zei premier Ahmet Davutoglu dinsdag op een bijeenkomst van de regerende AK-partij, meldt de Turkse krant Hürriyet.

Een Turkse delegatie zal binnenkort afreizen naar Griekenland voor een ontmoeting op hoog niveau, om de samenwerking te bespreken.

Stevige tik

De islamistische partij, die een stevige tik kreeg te verwerken tijdens de parlementsverkiezingen begin deze maand, is niet de enige partij die het ogenschijnlijk goed voor heeft met de Grieken.

Ook de pro-Koerdische HDP, de grote winnaar van de stembusgang, drong eerder al aan op solidariteit met het Griekse volk. De HDP voelt zich verwant met de regerende partij Syriza van Alexis Tsipras, omdat deze ook een linkse politieke agenda heeft.

De laatste ontwikkeling in de crisis rond het Griekse schuldenprobleem is dat Athene een nieuw verzoek heeft ingediend bij de eurogroep voor een tweejarig steunpakket. De ministers van Financien van de eurozone zullen dit voorstel nu telefonisch gaan bespreken.

Bloedige strijd

De oproep van Davutoglu is opvallend, aangezien de relatie tussen beide landen van oudsher slecht is. Turkije en Griekenland voerden een bloedige strijd met elkaar uit, afgewisseld door periodes van verzoening.

De twee landen gingen met elkaar op de vuist in onder meer de Eerste Balkanoorlog (1912 tot 1913), tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1923). Griekenland ontworstelde zich aan de voorganger van het huidige Turkije, het Ottomaanse Rijk, in de jaren twintig van de negentiende eeuw.

En dan zijn er nog de Turkse claims op Griekse en Cypriotische wateren en grondgebied. Na de Turkse militaire invasie in 1974 is het land verdeeld in een Grieks en Turks gedeelte. Dat levert – vanzelfsprekend – spanningen op tussen beide landen.