Syrische vluchtelingen komen massaal Turkije binnen (foto’s)

15 juni 2015Leestijd: 1 minuut
''

Syrische Koerden hebben zondag de stad Tal Abyad bij de grens met Turkije omsingeld en vechten nu samen met het Vrije Syrische Leger tegen terroristen van Islamitische Staat (IS). Duizenden mensen zijn uit angst voor het geweld de stad ontvlucht.

De vluchtelingen stromen massaal naar de grens met Turkije. Het land zette zondagavond de grens open voor de vluchtelingen, van wie de meesten Turkmenen en Arabieren zijn.

Eerder werden ze zowel door de Turkse grenswachten als door IS-leden tegengehouden. De terroristen probeerden eerder de vluchtelingenstromen terug naar de stad te sturen.

Prikkeldraad

De afgelopen weken zijn in het gebied al 15.000 Syriërs de Turkse grens overgestoken sinds de gevechten rond Tal Abyad uitbraken. Toen Turkse autoriteiten zondagavond de grens openzetten, stroomden de hordes vluchtelingen binnen door over hekken met prikkeldraad te klimmen, en zichzelf door gaten in de hekken te persen.

Turkije heeft in totaal 2 miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak opgenomen. Mevlut Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, heeft op een bijeenkomst met de Raad van Europa op zondag, Europese landen opnieuw gevraagd te helpen met de massale toestroom van vluchtelingen. Turkije zou tot nu toe zes miljard dollar aan vluchtelingen hebben uitgegeven, schrijft de krant Hurriyet.

De stad Tal Abyad ligt op een strategisch cruciale positie voor IS. Mochten de Koerden de stad innemen, dan kunnen ze een belangrijke bevoorradingsroute naar Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen ‘kalifaat’, afsnijden.