Schulz: ‘Brits debat over EU wordt gedreven door haat’

18 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Voorzitter Martin Schulz van het Europees parlement heeft donderdag hard uitgehaald naar de Britten. Het Britse debat over Europa wordt volgens hem gedreven door leugens en haat.

Roemeense en Bulgaarse migranten worden tot zondebok gebombardeerd, vindt Schulz. Hij zei dit in Londen na een op het eerste oog veelbelovende ontmoeting met de Britse premier David Cameron.

Boos en verdrietig

‘Er zijn pogingen in Europa en ook in dit land om nieuwe grenzen op te trekken tussen landen. Dit gebeurt door paniek te zaaien over zogenaamde uitkeringstoeristen uit Roemenië en Bulgarije die de sociale zekerheidsstelsel van gastlanden zouden willen plunderen,’ sprak Schulz. ‘Er worden regelrechte leugens verspreid. De ondertoon van nationale afkeer in dit debat maakt me boos en verdrietig.’

Premier Cameron beloofde de Britten onlangs dat hij opnieuw zal onderhandelen over de positie van Groot-Brittannië binnen de Europese Unie.

Dit gebeurt in aanloop naar een Brits referendum in 2017 over een eventuele Brexit, een Brits vertrek uit de EU. Een van de hardnekkigste punten van Cameron is de toegang van EU-migranten tot het Britse stelsel van sociale uitkeringen.

Concessies

Een woordvoerder van de Britse regering omschreef de ontmoeting tussen Schulz en Cameron eerder op de dag als ‘goed’. De verdere onderhandelingen zouden wel ‘vanuit verschillende perspectieven’ gevoerd worden, aldus de verklaring.

Premier Cameron heeft met meer dan 20 EU-leiders gesproken over zijn hervormingsplannen. Hij presenteert de definitieve plannen volgende week in Brussel.

De premier denkt dat hij in het voorstel genoeg concessies heeft gedaan om Groot-Brittannië in de EU te houden. Schulz zei eerder dat er ‘geen kans’ is dat de EU zijn grondverdragen aan zal passen voor de Britten. Cameron wil onder meer een herziening voor het vrije verkeer van personen, een ‘controversieel voorstel’ volgens Schulz.