‘Juncker heeft Grieken nog laatste voorstel gedaan’

30 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Voorzitter Jean-Claude Juncker zou nog een last minute voorstel hebben gedaan aan de Griekse regering om een akkoord te bereiken voordat het steunprogramma afloopt. Premier Alexis Tsipras wilde hier niet mee instemmen.

Tsipras wuift de voorstellen van Brussel weg als ‘vernedering’ van Griekenland, meldt persbureau Reuters. Dinsdagavond om middernacht verloopt het reddingspakket waarmee Griekenland overeind werd gehouden.

Stemmen

Als Tsipras bereid was het aanbod van Juncker te accepteren, zou hij dinsdag een acceptatiebrief moeten sturen, op tijd voor een spoedberaad van de eurogroep.

Een Griekse regeringsbron zegt dat de regering met interesse kennis heeft genomen van het voorstel, maar: ‘Alexis Tsipras zal zondag “nee” stemmen.’ Zondag is het Griekse referendum over het voorstel voor hervormingen van de geldschieters.

De regering van Griekenland roept de bevolking op zondag ‘nee’ te stemmen tegen de voorstellen. Premier Tsipras zegt dat als de Grieken ‘ja’ stemmen, hij niet degene zal zijn om de geëiste bezuinigingen en hervormingen uit te voeren.

Een Grieks vertrek uit de eurozone, is volgens Tsipras niet de opzet van de schuldeisers, maar Griekenland heeft er alles aan gedaan om een overeenkomst te bereiken, zegt Tsipras. Zijn boodschap: Griekenland zal hoe dan ook overleven, ook als er geen schuldendeal komt.

Rechter

Intussen dreigt de Griekse premier Yanis Varoufakis met juridische stappen. Als Griekenland uit de Europese Unie of de eurozone wordt gezet, zal het niet schromen om gerechtelijke stappen te nemen, zegt Varoufakis tegen The Daily Telegraph.

‘In de verdragen van de Europese Unie is niets voorzien voor een euro-exit en wij weigeren om die te accepteren,’ zegt Varoufakis. ‘Over het lidmaatschap van Griekenland van de eurozone kan niet onderhandeld worden.’

De regering in Athene wint momenteel juridisch advies in, en overweegt naar het Europees Hof van Justitie te stappen als dat nodig is. ‘De Griekse regering zal gebruikmaken van al haar rechten,’ zegt Varoufakis.