‘IS pleegde aanslagen op Koerdische partij in Turkije’

09 juni 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zat achter een bomaanslag op een verkiezingsbijeenkomst van de pro-Koerdische partij HDP in Turkije. De persoon die de bommen plaatste had banden met jihadisten in Syrië.

Dat zei de partijleider van HDP Selahattin Demirtas maandagnacht tegen CNN. Bij de explosies afgelopen vrijdag in de stad Diyarbakir kwamen drie mensen om en raakten zeker 200 aanwezigen gewond. Mogelijk werd de HDP doelwit van IS-aanslagen, omdat de Koerden in het noorden van Syrië strijden tegen de terroristen. IS heeft de aanslag (nog) niet opgeëist.

Bommen

In mei werden er ook aanslagen gepleegd op partijkantoren van HDP. Ook daar zaten terroristen van IS achter, aldus Demirtas. Volgens de partijleider was de persoon die de bommen had geplaatst kort daarvoor in Syrië geweest en heeft hij daar ‘tijd doorgebracht met IS-militanten’. Demirtas wilde verder niet zeggen waar hij de informatie vandaan had.

De HDP haalde bij de Turkse verkiezingen zondag de kiesdrempel en is de derde partij geworden met ruim 80 zetels. Premier Ahmet Davutoglu moet echter nog wel een coalitie vormen, iets wat gezien de aversie van de overige partijen jegens Erdogan geen gemakkelijke klus is.