Iraakse oud-minister Tariq Aziz dood in cel: wie was hij?

05 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Iraakse oud-minister Tariq Aziz is overleden. Hij was minister van Buitenlandse Zaken onder president Saddam Hussein. Wat weten we over hem?

De 79-jarige oud-minister overleed in zijn cel, meldt de BBC. Aziz zat gevangen voor de vervolging van religieuze partijen onder het bewind van Saddam Hussein.

Jarenlang was Aziz het gezicht van Husseins regime. Hij stond bekend als een vurige verdediger en goede adviseur van de Iraakse dictator.

Leraar

Aziz werd als Mikhail Yuhanna in 1936 geboren in het uiterste noorden van Irak. Na zijn studie Engelse literatuur en filosofie werkte hij als leraar, journalist en hoofdredacteur van al-Thawra, de krant van de regerende Baath-partij.

Door deze functie en zijn loyaliteit aan het regime kon hij carrière maken binnen de partij. In 1977 trad hij toe tot het hoogste bestuursorgaan van het Baath-bewind. Later werd Aziz minister van Buitenlandse Zaken en uiteindelijk vicepremier onder het regime van Saddam Hussein.

Als minister van Buitenlandse Zaken was het zijn taak om het Iraakse beleid aan de wereld uit te leggen en te verdedigen. Zo wist hij in de jaren tachtig Amerikaanse steun voor Bagdad te verwerven in het conflict met Iran. Tijdens de oorlog tegen Kuweit in 1990 vloog hij de wereld rond om de Iraakse invasie te rechtvaardigen. In 2003 werden Hussein en zijn handlangers, na de Amerikaans-Britse invasie, verjaagd uit hun paleizen in Bagdad. Vervolgens meldde hij zich vrijwillig bij de Amerikaanse bezettingsmacht.

Christen

Het Iraakse Hooggerechtshof veroordeelde hem in 2010 tot de doodstraf. De executie werd nooit uitgevoerd. De toenmalige Iraakse president Jalal Talaban weigerde het executiebevel te ondertekenen.

Naar eigen zeggen omdat hij socialist is. ‘Ik heb sympathie voor Tariq Aziz omdat hij een Iraakse christen is. Bovendien is hij een oude man van boven de zeventig,’ zei hij destijds.

De ex-minister van Buitenlandse Zaken was volgens de rechtbank in belangrijke mate verantwoordelijk voor de wrede vervolging van islamitische partijen en stromingen in het land.

Sigaren

Opvallend was christelijke geloofsovertuiging van Aziz, waarmee hij een uitzondering vormde in de voornamelijk soennitische moslimregering. Aziz was Chaldeeuws-katholiek, de Iraakse variant van het rooms-katholicisme.

Hij sprak vloeiend Engels, was herkenbaar aan zijn donkere brilmontuur met grote glazen en hij rookte Cubaanse sigaren. Vermoedelijk vanwege het feit dat hij geen eigen aanhang had, wist hij de politieke zuiveringen onder Hussein te overleven. Hij zou geen bedreiging zijn voor de dictator- die overigens zelf niet ontkwam aan de galg.