‘FBI doet nu ook onderzoek naar Blatter’

02 juni 2015Leestijd: 3 minuten
'AFP'

Eerder wilde de Amerikaanse procureur-generaal Loretta Lynch niet ingaan op de vraag of Blatter ook betrokken was bij het onderzoek. Nu blijkt van wel

Dat maakte de Amerikaanse zender ABC. De zender heeft van ‘bronnen’ vernomen dat de FBI onderzoek doet naar de FIFA-voorzitter.

Eerder op dinsdag maakte Blatter (79) zijn aftreden bekend tijdens een ingelaste persconferentie in Zürich.

De Amerikaanse regering heeft Blatter niet gedwongen om zijn functie neer te leggen, benadrukte een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘De Verenigde Staten hebben geen standpunt over de vraag wie de voorzitter van de FIFA moet zijn. We hebben hier de neiging om het American football wat meer aandacht te geven,’ aldus het ministerie.

De Zwitserse justitie liet dinsdag weten dat Blatter in ieder geval geen verdachte is in het onderzoek in Zwitserland. De aanklager daar doet onderzoek naar mogelijke frauduleuze handelingen van officials van de FIFA bij de toewijzing van de WK’s van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. ‘We zijn een onderzoek gestart naar corruptie en het witwassen van geld. Maar we weten nog niet wie hier achter zitten, dus daarom is Blatter ook geen verdachte, zo luidt de verklaring van de Zwitserse justitie.

Nieuwe stemming

Blatter kondigde tijdens de persconferentie over zijn aftreden een buitengewoon congres aan van de FIFA, waarop zijn opvolger wordt gekozen. Volgens de reglementen van de voetbalbond moet er minimaal vier maanden zitten tussen de verkiezingen van vrijdag en de nieuwe stemming.

De voorzitter van het verkiezingscomité Domenico Scala zei dat de nieuwe verkiezingen tussen december en maart van volgend jaar worden gehouden.

Blatter was sinds 1998 de baas bij de FIFA, maar lag de laatste jaren veel onder vuur vanwege geruchten over omkoping en corruptie. Vorige week raakte de FIFA twee dagen voor de voorzittersverkiezing opnieuw in een omkoopschandaal verzeild. Zeven kopstukken van de voetbalbond werden vorige week in Zürich opgepakt.

Desondanks werd Blatter vrijdag met overweldigende meerderheid gekozen als voorzitter voor de komende jaren. 133 landen stemden op de Zwitser, 73 landen kozen voor zijn Jordaanse uitdager Ali bin Al-Hussein (39), die zich net voor de start van de tweede stemronde terugtrok als kandidaat omdat hij wist dat hij kansloos was. Prins Ali heeft al aangekondigd zich bij de nieuwe verkiezingen weer verkiesbaar te willen stellen als voorzitter.

‘Let’s go’

Blatter vierde zijn overwinning uitgebreid en uitbundig.’Let’s go FIFA, let’s go’, scandeerde de bejaarde Zwitser in zijn overwinningsspeech. Hij haalde tevens in harde bewoordingen uit naar de Europese bond UEFA en diens voorzitter Michel Platini, die uiterst kritisch waren op Blatter. Amper vier dagen later kondigt Blatter nu echter zijn aftreden af: volgens hem is hij het vertrouwen van de voetbalwereld verloren.

De reacties op het vertrek van Blatter zijn goed. Michel Platini, voorzitter van de UEFA, is opgelucht en blij. Hij drong vorige week nog aan op het vertrek van de voorzitter, en schakelde de Europese landen in om tegen hem te stemmen. Hij noemt het aftreden een ‘zware, moedige en juiste beslissing’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, noemt het mooi nieuws dat Blatter vertrekt. Van Praag kan nog niet zeggen of hij zich zelf ook verkiesbaar stelt bij de nieuwe verkiezingen. ‘Aankomend weekend ga ik eerst naar de bestuursvergadering van de UEFA, waar ik zal praten met andere betrokkenen. Dan ga ik me beraden over mijn plannen,’ aldus de Nederlandse voorzitter.

Van Praag stelde zich eerder kandidaat voor het voorzitterschap, maar trok zich vlak voor de verkiezingen terug en gaf zijn steun aan Prins Ali. Directeur Bert van Oostveen toont zich ook tevreden: ‘Na de teleurstelling van vrijdag, is dit goed nieuws voor het voetbal,’ zei hij op Twitter.