Ex-chef CIA: ‘Voer strijd tegen IS ook op politiek vlak’

01 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) kan alleen gewonnen worden, als we de terroristen ook politiek benaderen. Een gewapende strijd alleen is niet genoeg.

Dit zegt David Petraeus, de voormalige chef van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, maandagochtend in een interview met de BBC. Hij pleit voor een ‘duale aanpak’ om IS te vernietigen. Zo zou de soennitische minderheid in Irak gestimuleerd moeten worden om het ‘nieuwe Irak’ te steunen, in plaats van zich daartegen te verzetten. Hierdoor zou de terreurbeweging volgens hem veel verlies lijden.

Terroristische elementen

Volgens Petraeus werkt IS zo professioneel dat de terreurbeweging niet alleen met wapens kan worden uitgeroeid. Hij vergelijkt de terreurgroep met een normaal leger, maar wel met een ‘hele hoop terroristische elementen’.

Petraeus wordt als autoriteit gezien omdat hij tijdens de oorlog in Irak als hoofd van het Amerikaanse Central Command-orgaan van Defensie de beslissing maakte om extra troepen en materieel in te zetten bij de strijd tegen al-Qa’ida, de moederorganisatie van IS. Zijn vroegere beslissing maakt zijn uitspraken dan ook opmerkelijk. Volgens Petraeus zelf verschillen de twee organisaties sterk van elkaar: Al-Qa’ida heeft ‘grotere wortels in Irak’ en veel meer leden dan IS, aldus de voormalige CIA-baas.

De politieke oplossing ligt volgens hem dan ook in het versterken van lokale leiders, en dan met name de Iraakse premier Haider al-Abadi. Volgens Petraeus moet hij worden begeleid in het proces om de soennitische bevolking opnieuw een functionerend onderdeel van de Iraakse samenleving te laten worden.

Affaire

Petraeus werd in 2011 directeur van de CIA maar moest de inlichtingendienst een jaar later weer verlaten toen bekend werd dat hij een affaire had. Ook waren er geruchten dat hij vertrouwelijke informatie naar zijn minnares zou hebben doorgespeeld. In 2010 was hij bevelhebber van de NAVO in Afghanistan.

Gezien zijn ervaring, speelt hij nog steeds een adviserende rol voor het Pentagon over de huidige situatie in Syrië en Irak. In tegenstelling tot de huidige Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter, gelooft hij wel in een overwinning van het Iraakse leger: ‘Iraakse troepen vechten en sterven voor hun land in veel grotere aantallen dan de legers van Amerika en de internationale coalitie. We weten dat ze kunnen vechten,’ aldus Petraeus. Hij doet geen uitspraken over de eventuele inzet van Amerikaanse grondtroepen in Irak.