Dader onthoofding Frankrijk maakte ‘selfie’ met slachtoffer

28 juni 2015Leestijd: 2 minuten
''

De man die ervan wordt verdacht zijn baas in een chemiefabriek in het Franse Saint-Quintin-Fallavier te hebben onthoofd, maakte een ‘selfie’ met zijn slachtoffer. De foto verstuurde hij vervolgens naar een Canadees mobiel nummer.

Dat melden bronnen rond het onderzoek aan de Franse krant Le Parisien.

Whatsapp

Yassin Salhi, de werknemer bij het bedrijf Air Products die het hoofd van zijn baas Herve Cornara op een hek spietste, verstuurde de macabere foto volgens The Guardian via Whatsapp naar een nummer in Canada.

Canadese inlichtingendiensten bevestigen aan de Britse krant dat zij meewerken aan het Franse onderzoek. Het Canadese mobiele telefoonnummer zou actief zijn in Syrië, melden onbevestigde bronnen. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn van een directe link met de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Een andere aanwijzing vormt de vlag van de organisatie die werd gevonden bij het lichaam van het slachtoffer.

Ramadan

De aanslag is nog niet door een groepering opgeëist. Maar de werkwijze van Salhi vertoont sterke gelijkenissen met de gruwelijke handelswijze van IS. De terreurorganisatie had moslims wereldwijd opgeroepen om juist tijdens Ramadan toe te slaan omdat de aanslagen dan meer waard zouden zijn.

Het kan bijna geen toeval meer zijn dat afgelopen vrijdag drie plaatsen tegelijkertijd werden opgeschrikt door islamitische terreuracties. In de Tunesische badplaats Sousse schoot een man zeker 39 toeristen dood. Deze aanslag werd wel opgeëist door IS. ‘Onze broeder, de strijder van het kalifaat Abu Yihya al-Kairouni, heeft zijn doel bij het Imperial hotel bereikt ondanks veiligheidsmaatregelen,’ liet de terroristische organisatie op Twitter weten.

Op dezelfde dag liet een zelfmoordterrorist in Kuweit een bom ontploffen in een druk bezochte moskee. Daarbij kwamen 27 personen om het leven. Tijdens de Ramadan zijn veiligheidsdiensten overal ter wereld extra alert op mogelijke aanslagen door moslimfundamentalisten.