Cameron: ‘IS beraamt gruwelijke aanslagen op het Westen’

29 juni 2015Leestijd: 3 minuten

De Britse premier David Cameron sprak drie dagen na de terroristische aanslag op toeristen in Tunesië felle woorden over terreugroep Islamitische Staat (IS). Volgens de premier is het gevecht tegen IS ‘de strijd van onze generatie’.

De premier sprak in diverse Engelse media fel over de aanslag in de Tunesische badplaats Sousse. Bij de aanslag werden 38 mensen gedood, onder wie 30 Britten.

Ook na de aanslag vindt Cameron het nog steeds geen goed idee om samen met de Syrische president Bashar Al Assad te strijden tegen de extremisten van Islamitische Staat. Hij noemde maandag een samenwerking met al-Assad ‘een totaal verkeerde benadering’. Volgens de Britse premier kan IS worden verslagen, maar zal dat ‘heel lang’ duren.

Bondgenoot

Jihadisten in Syrië en Irak beramen volgens de premier ‘gruwelijke terroristische aanslagen’ in Groot-Brittannië en andere westerse landen. Het bestaan van het Westen wordt door die extremisten bedreigd, zei Cameron. Maar Assad is in de strijd tegen het extremisme geen bondgenoot, vindt de premier.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In een ingezonden stuk in de Britse krant The Daily Telegraph reageerde Cameron op de terreuraanslag in Tunesië, waarbij afgelopen vrijdag naar schatting dertig Britten om het leven kwamen.

Hij schrijft dat Groot-Brittannië een ‘respons over het volle spectrum’ zal bieden aan extremisme en omschrijft het land als ‘verenigd in schok en rouw.’

‘De man die dit deed, de lachende schutter verborgen onder een parasol met een kalasjnikov, toont het niveau van het kwaad waarmee we te maken hebben. Het is een kwaad dat we hebben gezien op de Sinjar-berg in Irak en in winkelcentra in Kenia, bij hoofdredacties van tijdschriften in Parijs en op scholen in Pakistan.’

Giftig

Naast versterking op het gebied van wereldwijde terreurbestrijding, vindt de premier dat de ‘giftige ideologie’ die ten grondslag ligt aan dergelijke acties, ook in Groot-Brittannië het hoofd moet worden geboden.

In de ingezonden brief schrijft hij: ‘Die ideologie komt voort uit een extremistisch verhaal, die de religie van de islam kaapt. Het zegt dat het Westen slecht is en vrijheid verkeerd.’

Zaterdag schreef de Britse premier op zijn Facebookpagina dat ‘zij die ons proberen te verdelen, ons alleen maar meer zullen verenigen in onze vastberadenheid om deze islamitische extremisten te verslaan en alles waar zij voor staan.’

De Britse krant The Guardian schrijft dat er honderden extra Britse politiemensen zijn ingezet voor de grootste anti-terreuroperatie sinds de aanslagen in Londen in 2005. Bijna 400 officieren waren dit weekend actief op de Britse luchthavens om met mogelijke ooggetuigen uit Tunesië te spreken. Ook worden veiligheidsmaatregelen bij Wimbledon, zakelijke centra en publieke ruimtes in het hele land opgeschroefd.

Volgens een Belgische ooggetuige werden de mensen in Sousse, die op hun strandbedden lagen, gefusilleerd. ‘Daar zijn geen andere woorden voor,’ zei hij. Het toerisme in Tunesië, dat al flink te lijden had na de aanslag in maart op het Bardo-museum, krijgt met de aanslag een nieuwe klap te verwerken.