Air Products doelwit aanslag: wat voor bedrijf is het?

26 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het gasbedrijf Air Products, dat vrijdag is getroffen door een aanslag, is een van de grootste leveranciers van industriële gassen ter wereld. Het concern levert onder meer vloeibare waterstof aan de NASA.

Air Products levert gas en chemicaliën als zuurstof, stikstof, waterstof, argon, helium en koolstofdioxide. De multinational is de grootste leverancier ter wereld van waterstof en helium. De omzet van het van oorsprong Amerikaanse bedrijf bedroeg vorig jaar 10,4 miljard dollar.

NASA

Een van de bekendste klanten van het bedrijf is de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartorganisatie NASA. De NASA schiet al een halve eeuw ruimtevaartuigen de ruimte in met behulp van vloeibare waterstof van Air Products. Daarnaast levert het bedrijf aan de levensmiddelen- en drankenindustrie, de gezondheidssector en de energie- en transportsector.

Het bedrijf heeft ruim 21.000 werknemers in dienst en heeft vestigingen in meer dan 50 landen. Het slachtoffer van de terreuraanslag was geen werknemer van het bedrijf. Air Products meldt dat alle werknemers van het terrein zijn geëvacueerd en dat niemand wordt vermist.

Nederland

Air Products is ook actief in Nederland. Het bedrijf heeft vestigingen in Amsterdam, Nijmegen, Terneuzen en het Rotterdamse havengebied. Het Europese hoofdkantoor staat in Utrecht. Het personeel van de Nederlandse vestigingen is inmiddels ingelicht over aanslagen in Saint-Quintin-Fallavier.

In het pand van het gasbedrijf in het Franse Saint-Quintin-Fallavier vond vrijdagmorgen een aanslag plaats. Er is iemand onthoofd en buiten het bedrijf werd een vlag van Islamitische Staat gevonden. De dader is gearresteerd.