200 jaar geleden: Slag bij Waterloo, de dag dat iedereen won

05 juni 2015Leestijd: 4 minuten
'iStock'

Op 18 juni is het 200 jaar geleden dat Napoleon werd verslagen in de slag bij Waterloo. Elk land won die dag. Toch?

Een slag met alleen maar winnaars. Kan dat? Het lijkt erop. De Slag bij Waterloo van 18 juni 1815 wordt 18, 19 en 20 juni groots herdacht. Bij Waterloo spelen 5.000 vrijwilligers de slag na voor 120.000 toeschouwers – onder wie koning Willem-Alexander. Zijn voorvader de latere Willem II speelde destijds een rol als legeraanvoerder.

De slag is iconisch, want het betekende het einde van Napoleon (1769-1821). Maar de populariteit van het herdenken komt ook doordat de Duitsers eens niet de bad guys waren, het Verenigd Koninkrijk na Waterloo het machtigste land ter wereld werd, Nederland zijn net herwonnen onafhankelijkheid behield en de Fransen werden verlost van dictator Napoleon – een man die ze overigens tegenwoordig weer eren. Zo won iedereen.

Elsevier nummer 24, 13 juni 2015

Jelte Wiersma
Jelte Wiersma (1983) werkte van 2008 tot en met 2022 voor EW.
Lees meer
Jelte Wiersma

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.