Strijd om macht FIFA: Blatter vs. Al-Hussein

29 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Sepp Blatter is vrijdag voor de vijfde keer verkiesbaar voor het voorzitterschap van de FIFA. Ondanks dringende oproepen om zich terug te trekken, is de kans groot dat Blatter de baas van de wereldvoetbalbond blijft.

Sepp Blatter neemt het tijdens het 65ste congres van de FIFA op tegen de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein. Door alle kritiek op Blatter, is Al-Hussein een serieuze tegenkandidaat geworden, maar of hij voldoende steun krijgt, is nog maar de vraag.

Stemmen

Bij de verkiezingen mogen 209 landeneen stem uitbrengen. Het congres begint om 09.30 uur, maar de stemming is pas eind van de middag. Het zal ook wel even duren voordat iedereen heeft gestemd.

Alle vertegenwoordigers van de stemgerechtigde voetbalbonden worden een voor een opgeroepen om hun stem uit te brengen. Deze worden hardop geteld. De kandidaten hebben tweederde van de stemmen nodig om te winnen (honderdveertig landen).

Als geen van de kandidaten genoeg stemmen heeft, volgt er nog een stemronde, waarbij een simpele meerderheid van honderdvijf stemmen genoeg is.

Steunen

UEFA-voorzitter Michel Platini riep donderdag nog op tot vertrek van Blatter. ‘Genoeg is genoeg. Of hij stapt op of hij moet vrijdag worden weggestemd,’ zei Fransman Platini. De meeste Europese landen stemmen vandaag voor Al-Hussein.

Ook de voetbalbonden van de Verenigde Staten en Canada stemmen op Blatters uitdager. ‘We krijgen een spannender verkiezing dan menigeen enkele weken geleden heeft voorspeld,’ zegt voorzitter Sunil Gulati van de Amerikaanse bond.

‘Wij kunnen de huidige leiders van de FIFA niet meer steunen en geven onze stem aan prins Ali van Jordanië,’ laat de Canadese bond weten. ‘Wij willen er zeker van zijn dat de hervormingen in de wereld van het voetbal op een snelle en transparantere wijze worden doorgevoerd.’

Toch stemmen naar verwachting de meeste Aziatische en Afrikaanse bonden, wel voor Blatter. KNVB-voorzitter Michael van Praag, die zelf even kandidaat was, zegt dat het ‘echt heel spannend wordt’.

‘Het staat voor mij echt niet vast dat Afrikaanse landen en Aziatische landen allemaal voor Blatter stemmen. De stemming is geheim. Ze kunnen ook kiezen voor prins Ali Bin Al-Hussein. Geloof me nu maar.’

Verrijking

Het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten klaagt veertien verdachten aan, onder wie negen FIFA-leden, die zich voor meer dan 145 miljoen euro hebben verrijkt. Een van hen is de voormalige vicevoorzitter van de FIFA, Jack Warner.

Warner heeft inmiddels de gevangenis op het eiland Trinidad en Tobago verlaten. Hij zou voor zo’n 9 miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van de regering in Zuid-Afrika. In ruil daarvoor zou Warner hebben gestemd voor het WK voetbal in Zuid-Afrika.