Op de foto met een Thaise tijger? Dat is binnenkort verleden tijd

28 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Selfie met een wild dier in een exotische tempel dreigt te worden verboden.

Selfies maken met echte tijgers. Dat is het ultieme souvenir voor veel toeristen tijdens een reis door Thailand. Maar de monniken van Wat Pa Luang Ta Bua Yansampanno, beter bekend als de Tijgertempel, is het lachen inmiddels vergaan.

De toeristische hotspot dreigt zijn dagelijkse activiteiten met tijgers te moeten staken. Drijvende kracht achter sluiting van de tempel is de Nederlander Edwin Wiek.

Arthitat Srimanee, een van de monniken die zich over de tijgers ontfermen, maakt zich grote zorgen. ‘Het leven van 146 tijgers staat op het spel als de tempel wordt gesloten. De dieren zijn hier geboren en opgegroeid. Ze hebben geen idee hoe ze voor zichzelf moeten zorgen.’

Reserves

En dat is volgens Wiek juist de kern van het probleem. Doordat de beesten worden gefokt, dient de tempel geen enkel doel met betrekking tot het in stand houden van de Indo-Chinese tijger. ‘Plus,’ zegt Wiek, ‘het is gevaarlijk en het is dus wachten op een verschrikkelijk ongeluk.’

Onzin, vindt Srimanee. ‘Ik zal nooit zeggen dat er geen enkel gevaar bestaat, maar we nemen dusdanige maatregelen, zoals een beperkt aantal bezoekers, dat ik durf te spreken over een veilige situatie. De tijgers zijn vanaf hun geboorte bij ons. We kennen ze door en door.’

De monniken zijn in elk geval niet van plan te stoppen met hun activiteiten. ‘We maken heel veel kosten en de dieren moeten elke dag te eten krijgen.’

Daar is Wiek het mee eens, ‘maar er zijn wél reserves om nog twintig jaar door te gaan. Een bezoek aan de tempel draagt op geen enkele manier bij aan de bescherming van tijgers. Het geld verdwijnt in de zakken van een groepje zakenmannen in gele jurken.’

Elsevier nummer 23, 6 juni 2015