Met deze waarschuwing gaat Cameron langs Europese leiders

28 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Britse premier David Cameron gaat langs verschillende Europese regeringsleiders om te praten over de toekomst van de Europese Unie. Donderdag bezoekt hij premier Mark Rutte (VVD). Maar wat is zijn belangrijkste boodschap?

Minister Philip Hammond van Buitenlandse Zaken zegt dat Cameron Europese leiders er vooral op zal wijzen, dat hervorming van de EU-verdragen nodig is, omdat anders de kans groot is dat de Britten bij een referendum zullen stemmen voor het verlaten van de Unie.

Referendum

Hammond heeft er vertrouwen in dat het Cameron lukt om ‘substantiële’ veranderingen in de verdragen te realiseren, meldt BBC News. De minister van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat er volgend jaar al een referendum zal zijn over de toekomst van Groot-Brittannië en Brussel.

Volgens de Britse krant The Telegraph zal tijdens het referendum een directe vraag worden gesteld of Britten ‘lid willen blijven van de Europese Unie’.

Koningin Elizabeth stond woensdag tijdens haar troonrede ook even stil bij de volksraadpleging. Ze zei dat er voor eind 2017 een referendum wordt gehouden en dat de regering er alles aan zal doen om de hervormingen voor elkaar te krijgen.

Hervormingen

Behalve premier Rutte, bezoekt Cameron vandaag ook de Franse president François Hollande. Vrijdag bezoekt Cameron Warschau en Berlijn. Welke hervormingen Cameron precies voor elkaar wil krijgen, is niet bekend.

Wel is duidelijk dat het vooral draait om EU-migratie. Cameron wil strengere regels voor EU-migratie en vindt dat immigranten uit de Unie, minder snel een beroep moeten kunnen doen op de sociale zekerheid van hun nieuwe thuisland.

Realiseren

Verder is Cameron tegen een ‘hechtere Europese Unie’, een streven dat staat in EU-basisverdragen. De premier vreest daarmee met de komst van een Europese superstaat. En Cameron wil, net als Nederland, een lagere begroting. Om zijn wensen te realiseren, zijn verdragswijzigingen nodig, iets waar regeringsleiders tot nu toe tegen gekant waren.

‘We hebben een duidelijk aantal eisen. De premier is heel duidelijk als hij zaken doet met zijn Europese collega’s. Als we niets kunnen realiseren op de onderwerpen waar de Britten zich zorgen over maken, zullen we het referendum niet winnen,’ zegt Hammond.

Door de hervormingen hoopt de Britse regering dat de inwoners van het land, stemmen vóór een toekomst in de Europese Unie. Iets waar Cameron nog steeds voor is, tenzij regeringsleiders niet willen meewerken aan hervormingen.