Lavrov haalt zijn schouders op over Merkels G8-uitspraak

21 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat Rusland voorlopig niet mag aanschuiven bij de vergadering van de G7, een groep van zeven voorname industrielanden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov reageert laconiek op de opmerkingen van Merkel.

De ontwikkelingen in Oekraïne zijn de reden dat we elkaar in Elmau (begin juni, in Zuid-Duitsland) ontmoeten als een groep van zeven in plaats van een groep van acht, ‘ zei de bondskanselier donderdag in de Bondsdag, de Duitse volksvertegenwoordiging.

Niet welkom

Zolang het Kremlin niet bijdraait over de crisis in Oekraïne, is het niet welkom aan tafel, zegt zij. Westerse leiders beschuldigen Rusland van het leveren van wapens aan de separatisten.

‘We beschouwen de G7 als een gemeenschap van waarden. En dat betekent samenwerken voor vrijheid, democratie en de rechtstaat. Dat betekent (ook) respect hebben voor de wetten en de territoriale integriteit van landen. Ruslands acties in Oekraïne passen daar niet bij.’

Hoewel het geweld sinds het Minsk-akkoord flink is afgenomen, hebben er hier en daar nog gevechten plaats in het oosten van Oekraïne. Zo vielen er de afgelopen dagen meerdere doden bij schietpartijen tussen de strijdende partijen – de rebellen en het Oekraïense regeringsleger.

Club

Eind maart vorig jaar werden de Russen uit de G8 gezet, vanwege de annexatie door Rusland van de Krim. De vergadering, die oorspronkelijk zou worden gehouden in het Russische Sotsji, werd afgezegd.

Rusland maakte tot dan toe vijftien jaar lang deel uit van de club van voornaamste industrielanden. De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Japan.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov lijkt er niet zo mee te zitten, en geeft een soortgelijke reactie toen zijn land uit de G8 werd gezet. Het gaat hier maar om een ‘informele club‘. ‘Er is niemand die lidmaatschapskaarten uitdeelt, en niemand kan leden de toegang ontzeggen,’ zei Lavrov.