Dit zijn de reacties op kandidaatstelling Rick Santorum

28 mei 2015Leestijd: 3 minuten
'AFP'

De Amerikaanse conservatieve politicus Rick Santorum (57) doet opnieuw een gooi naar de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Niet iedereen is positief over de tegenstander van abortus en het homohuwelijk.

Santorum hoopt het in 2016 te kunnen opnemen tegen de Democratische kandidaat en opvolger te worden van de Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis.

Tweede plek

Vier jaar geleden eindigde hij op een verrassende tweede plek in de Republikeinse voorverkiezingen. Mitt Romney ging hem voorbij, die op zijn beurt verloor van de huidige president.

De deelname van Santorum dit jaar en zijn politieke boodschap – hij wil een eind maken aan overheidsbeleid dat ‘arbeiders uitkleedt’- wordt met gepaste voorzichtigheid bekeken. Santorum krijgt het volgens Fox News niet gemakkelijk een plek te bemachtigen tussen de andere conservatieven die zich opwerpen als kandidaat.

Santorum kondigde zijn kandidaatschap aan in een fabriek in Pennsylvania, een buitenwijk van zijn geboorteplaats Pittsburgh  – vaak getypeerd als een plek waar de Amerikaanse conservatieve middenklasse woont.

(Te) conservatief

Amerikaanse media (CNN, The Economist, Associated Press,New York Times) zeggen dat zijn eerdere succesvolle optreden tijdens de presidentiële race in 2012 hem nu vermoedelijk niet zal helpen. Zo zou hij tijdens de huidige campagne gebrek aan geld hebben en bovendien geen gebruik kunnen maken van een actieve achterban. Anders dan in 2012, toen die hem verrassend ver bracht in de race voor het presidentschap.

Ook zouden zijn sterk conservatieve opvattingen, vooral over homoseksualiteit, achterlopen op de Amerikaanse publieke opinie die sinds 2012 sterk is verschoven. Santorum pleit echter ook voor het verhogen van het minimumloon, traditioneel gezien een democratisch standpunt, schrijft de Britse krant The Telegraph.

Toen Santorum en de andere zes Republikeinse presidentskandidaten werden gevraagd of zij een homohuwelijk zouden bijwonen, zeiden allen hiervoor open te staan. Santorum bleef bij zijn oude standpunt: hij zou een uitnodiging weigeren.

Lage score

Zijn lage score in de peilingen – Santorum staat met 2,3 procent op nummer tien – kan op veel ironie rekenen op Twitter.
Santorum begon zijn race in 2012 echter met dezelfde aantallen en kwam toen ver. Is het mogelijk dat dat dit keer weer gebeurt? Niet echt, zegt de Amerikaanse politieke website Five Thirty Eight Politics. Een groot deel van zijn succes had hij destijds te danken aan een ‘historisch zwak veld van deelnemers’.

‘Santorum steeg slechts in de peilingen omdat kandidaat Rick Perry eruitzag als een idioot tijdens de debatten, Herman Cain uitviel vanwege seksuele intimidatie aantijgingen en Newt Gingrich levend werd opgegeten. Santorum was gewoon de Last Man Standing – de enige conservatieve politicus die overbleef,’ aldus de website.

Santorum blijft positief en ziet zijn tweede ronde als een nieuwe kans: hij verwijst naar Romney en president Ronald Reagan (president van 1981 tot 1989) die meer dan één campagne nodig hadden om succes te krijgen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."