Ben Carson: chirurg, succesverhaal en de hoop van rechts Amerika

24 april 2015Leestijd: 2 minuten
'Nicholas Kamm/AFP/ANP'

Opgegroeid in armoede, is Ben Carson (63) nu niet alleen succesvol chirurg, maar wordt hij ook gezien als de Republikeinse Obama.

Ben Carson geldt als een gevaarlijke outsider in de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezingen volgend jaar. De ‘Republikeinse Obama’ heeft aangekondigd dat hij op maandag 4 mei bekendmaakt of hij daadwerkelijk president wil worden.

De Afro-Amerikaanse Carson, die door Amerikaanse media ook wel de ‘Republikeinse Obama’ wordt genoemd, geldt voor veel potentiële kiezers als een inspiratiebron. Hij is het schoolvoorbeeld van de American dream.

Hij schreef zes boeken. Zijn laatste werk One Nation, waarin hij een ‘reddingsplan’ voor het land presenteert, stond afgelopen jaar twintig weken in de top van The New York Times-bestsellerlijst, waarvan vijf op de nummer-1-positie.

Hij gaf daarmee Hillary Clinton – die gelijktijdig haar boek Hard Choices publiceerde, over haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken – het nakijken.

Climax

In 2009 werden zijn memoires door tv-zender TNT omgezet in een televisiefilm met Cuba Gooding jr. in de hoofdrol. Te zien is hoe Carson als chirurg in 1987 furore maakt door een Duitse Siamese tweeling uit Ulm te scheiden. Beide baby’s overleefden.

De unieke operatie vormde een voorlopige climax in het leven van Carson, die in pure armoede opgroeide in industriestad ­Detroit. Aangemoedigd door zijn moeder sloegen hij en zijn broer hard aan het studeren. Carson wist een plekje af te dwingen aan topuniversiteit Yale, uiteindelijk schopte hij het tot hoofd chirurgie in het vermaarde Johns Hopkins ziekenhuis in Baltimore.

Amerikanen zijn dol op zulke succesverhalen. In het sprekerscircuit is hij veelgevraagd. Carsons droge benadering van politiek slaat aan. Toen hij zich vorig jaar aansloot bij de Republikeinse partij, zei hij dat meer wetenschappers, artsen en ingenieurs de politiek in zouden moeten gaan, omdat zij getraind zijn in het nemen van beslissingen op basis van empirische gegevens.

IJdelheid

Carson mag opvallend veel jongeren tot zijn aanhang rekenen. Zij vinden hem een oprechte en authentieke outsider, die ze niet associëren met de kaasstolp ­Washington. Carson staat te boek als een conservatieve, christelijke denker en als Tea Party-lieveling. Begin maart oogstte hij veel kritiek toen hij zei dat homoseksualiteit een keuze is.

Zijn critici zeggen dat Carson zich louter gedreven door ijdelheid kandidaat wil stellen en dat een politieke nieuwkomer sinds Dwight Eisenhower in 1952 nooit tot president is gekozen. De peilingen wijzen uit dat Carson wel degelijk een kans maakt, in elk geval op de Republikeinse kandidatuur.

In een recente poll door Fox News neemt Carson de derde plek in met 11 procent, hij moet alleen Jeb Bush (12 procent) en Scott Walker (15 procent) voor zich dulden. Zijn politieke slogan: Run, Ben, Run!

Elsevier nummer 18, 2 mei 2015