Wie gaat doodzieke ayatollah Khamenei opvolgen?

01 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Iraanse religieuze leider Ali Khamenei heeft een terminale vorm van prostaatkanker. Kan het land zich opmaken voor een nieuwe machtsstrijd?

Ook spirituele leiders ontkomen niet aan de dood. Ayatollah Khamenei (76) werd vorig jaar geopereerd aan zijn prostaat, maar nu de kwaadaardige cellen zich hebben verspreid over andere delen van zijn lichaam geven zijn doktoren hem niet langer dan twee jaar. Dat schrijft de Franse krant Le Figaro dit weekend op basis van informatie uit de directe omgeving van Khamenei.

Nucleaire deal

Het bericht komt precies nu de nucleaire onderhandelingen tussen Iran en het westen hun climax gaan bereiken. Voor 31 maart wordt een akkoord verwacht tussen Iran, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, China en Rusland.

De vraag is nu hoe zijn naderende dood Khamenei zal beïnvloeden bij het nemen van een beslissing over het nucleaire akkoord. Een expert vraagt zich in de Franse krant af hoe Khamenei herinnerd zal willen worden: als de ayatollah die een akkoord met het westen sloot of juist als de hoeder van de revolutie die in 1979 door Ruhollah Khomeini (ook hij leed aan prostaatkanker) succesvol werd volbracht?

Opvolger?

Ook dringt de vraag zich op wie Khamenei gaat opvolgen. Kan het land zich weer op gaan maken voor een nieuwe machtsstrijd? De naam van de radicale ayatollah Hachemi Shahroudi (66) wordt vaak genoemd. Hij is de huidige leider van het Assemblee van experts, een club van 86 sjiieten die de religieuze agenda bepalen.

Maar ook de namen van de voormalige president Hachemi Rafsandjani (81) en huidige president Hassan Rohani (66) worden genoemd.