Vijf dingen die u moet weten over toespraak van Netanyahu

03 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Premier Benjamin Netanyahu van Israël gaf dinsdagmiddag zijn langverwachte toespraak voor het Amerikaanse parlement. Netanyahu sprak over de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Iran over kernwapens.

De boodschap van Netanyahu was niet heel vernieuwend. Het is bekend hoe hij denkt over Iran. Wat zei Netanyahu zoal in zijn toespraak? Dit zijn de vijf dingen die je moet weten over de toespraak van de Israëlische premier.

1. Aan het begin van zijn toespraak stond Netanyahu stil bij de controversie die er is over zijn komst naar Washington. ‘Het spijt mij dat sommigen mijn komst zien als politiek. Dat is nooit mijn bedoeling geweest.’

Over twee weken zijn de verkiezingen voor de Knesset, het Israëlische parlement. Met de komst van Netanyahu in Washington geven de Amerikanen podium aan een van de kandidaten voor de verkiezingen. Meer dan vijftig Democraten besloten daarom niet bij de toespraak aanwezig te zijn. Ook omdat het bezoek van de Israëlische premier is geregeld buiten de Amerikaanse president Barack Obama om.

Netanyahu zei maandag dat het zijn ‘morele plicht’ was om de toespraak te houden. ‘Tweeduizend jaar was mijn volk, het Joodse volk, stateloos, zonder verdediging en zonder stem. Maar vandaag zijn wij niet langer stil. Vandaag hebben wij een stem. En ik ben, als minister van de Joodse staat, van plan die te gaan gebruiken.’

2. Volgens Netanyahu is Iran bezig met een dodelijk Game of Thrones, waarin geen plaats is voor Israël of de Verenigde Staten. ‘Geen plek voor christenen, joden of moslims. Wanneer het gaat om Iran of ISIS, de vijand van jouw vijand, is jouw vijand,’ zegt Netanyahu.

3. Iran vormt volgens Netanyahu niet alleen een bedreiging voor Israël, maar ‘voor vrede in de hele wereld’. ‘Het regime van Iran is radicaler dan ooit. Dit regime zal altijd een vijand zijn van Amerika,’ zei Netanyahu.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

4. Over nucleaire wapens en de onderhandelingen zegt Netanyahu dat een overeenkomst er niet voor zal zorgen dat Iran geen nucleaire wapens heeft. Het ‘garandeert’ dat Iran bommen maakt. ‘Het zal Irans pad naar bommen niet blokkeren. Het maakt de weg naar bommen vrij.’

Dat er nog geen overeenkomst is, vindt Netanyahu goed: ‘Geen deal, is beter dan een slechte deal. De overeenkomst die er nu ligt, is slecht. Een hele slechte overeenkomst. We zijn beter af zonder deze deal.’

Is oorlog dan het enige alternatief voor een overeenkomst met Iran? Nee, zegt Netanyahu. Regeringsleiders moeten op zoek gaan naar een betere deal met Iran.

5. Netanyahu ging ook in op de sancties die westerse landen Iran hebben opgelegd. Hij zegt dat die niet moeten worden opgeheven, totdat Iran stopt met agressie tegen buurlanden in het Midden-Oosten, stopt met het steunen van terrorisme en stopt met bedreiging over de vernietiging van Israël.