Varoufakis wekt Duitse woede op met kritiek op Europa

10 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis noemt zijn eigen land ‘het meest bankroete land ter wereld’ en heeft gezegd dat de Europese leiders allang wisten dat Griekenland zijn schulden nooit zou aflossen.

De opmerkingen van Varoufakis leidden dinsdag tot hevige rumoer, voornamelijk in de Duitse media.

‘Misdaad tegen de menselijkheid’

De Duitse publieke omroep ARD zond maandag een documentaire uit over de Griekse schuldencrisis. Maandag was tevens het overleg van de ministers uit de eurozone over hoe lang Athene nog schuldhulp moet ontvangen in ruil voor hervormingen.

‘Die slimme mensen in Brussel, Frankfurt en Berlijn wisten in mei 2010 al dat Griekenland de schulden nooit zou aflossen. Maar ze gedroegen zich alsof Griekenland niet bankroet was, alsof we gewoon niet genoeg liquide middelen hadden,’ zei Varoufakis in de documentaire.

Hij vervolgt: ‘Het is een misdaad tegen de menselijkheid om het meest bankroete land ter wereld met de grootste schuld in de geschiedenis op te zadelen,’ aldus Varoufakis, die een vergelijking trok tussen Europa en ‘corrupte, derderangs bankiers’. Het is niet duidelijk van wanneer de documentaire precies dateert.

Poker

Deze opmerkingen van de Griekse minister zijn de Duitsers compleet in het verkeerde keelgat geschoten. De Duitse krant Bild plaatste de commentaren bijvoorbeeld in hoofdletters op de voorpagina en schreef een commentaar waarin nogmaals een oproep werd gedaan aan Europa om de financiële hulp aan Griekenland te staken.

De website van Focus vraagt Varoufakis in een videoblog ‘de kaarten op tafel te leggen’: ‘je hebt lang genoeg poker gespeeld,’ luidt de boodschap.

Lastig parket

De Griekse regering gaf maandag aan ‘bereid te zijn’ met de geldschieters te overleggen over de besparings- en hervormingsplannen van Griekenland. Deze onderhandelingen beginnen woensdag in Brussel. De hulp aan Griekenland is nu nog tot eind juni verlengd.

Eerder op die dag hamerde Dijsselbloem nog op de noodzaak voor een overleg met Griekenland. Volgens hem zit het land ‘nog steeds in een heel lastig parket. Als het gesprek over de voorwaarden voor steun niet op gang komt, dan zal de steun ook niet loskomen.’