Twee verdachten opgepakt voor moord op Boris Nemtsov

07 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Twee mannen zijn gearresteerd in Rusland voor de moord op oppositieleider Boris Nemtsov. De Russische inlichtingendienst FSB heeft dat zaterdag bekendgemaakt. President Vladimir Poetin is op de hoogte van de arrestatie.

De twee arrestanten worden door Russische media bij naam genoemd: Zaur Dadajev en Anzor Goebasjev.

Rivier

FSB-chef Aleksandr Bortnikov zegt dat de verdachten komen uit het zuiden van de Kaukasus. Waarvan de mannen precies worden verdacht, is niet bekendgemaakt. Justitie zal naar verwachting zondag of komende week besluiten of de mannen langer vast moeten blijven.

Op 27 februari werd Nemtsov doodgeschoten in Moskou toen hij op een brug liep over de rivier Moskva, in de buurt van het Kremlin. Nemtsov was op dat moment samen met zijn 23-jarige vriendin, het Oekraïense model Anna Doeritskaja, onderweg naar huis. De Russische politicus werd vier keer geraakt in zijn rug, waarna de daders ervandoor gingen.

Doeritskaja is na de moord gevlucht naar Oekraïne, omdat zij in Rusland naar eigen zeggen wordt bedreigd. Onderzoekers willen haar verhoren in verband met de laatste ontwikkeling in deze zaak. Het model bleef ongedeerd tijdens de schietpartij en zegt zelf dat zij niet heeft gezien wie de schoten heeft gelost.

Nemtsov

Nemtsov (55) was een bekende Russische oppositieleider, van wie eerder nog werd gedacht dat hij premier van Rusland zou worden. In de jaren negentig was hij vicepremier.

De vermoorde politicus was een felle criticus van president Poetin en gold als liberaal en vooruitstrevend. Hij was ook tegenstander van Poetin wat betreft zijn houding ten opzichte van Oekraïne. Als eerbetoon aan Nemtsov zijn zondag tienduizenden Moskovieten de straat op gegaan.

Woensdag lieten Russische veiligheidsdiensten weten verschillende verdachten op het oog te hebben in verband met de moord, maar toen werden geen namen vrijgegeven.