Tsipras klopt wanhopig aan bij Juncker voor financiële hulp

06 maart 2015Leestijd: 2 minuten

De financiële problemen lijken Griekenland boven het hoofd te groeien: de Griekse premier Alexis Tsipras belde voor hulp naar de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hij heeft een uitgebreid overleg met de Griekse premier echter afgewezen.

De Griekse premier hoopte dat het spoedoverleg vrijdag nog kon plaatshebben, maar Juncker wil wachten op de vergadering van de ministers van Financiën aankomende maandag. Tspiras hoopt dat hij 15 miljard euro uit het noodfonds kan halen, schrijft de Süddeutsche Zeitung op basis van overheidsbronnen vanuit Athene.

Helpende hand

Ook een woordvoerder van de Europese Commissie kon bevestigen dat Juncker en Tsipras ‘voortdurend telefonisch contact’ hebben. Griekenland vecht elke dag tegen het faillissement, het land heeft te maken met erg grote overheidstekorten. Zo werd donderdag bekend dat de overheid niet alle ambtenaren hun loon voor de maand februari heeft kunnen betalen.

Ook heeft de regering in Athene pensioenfondsen en andere publieke instellingen om geld gevraagd. Griekenland moet in maart een rekening van 6,85 miljard euro betalen, maar zoveel geld hebben ze bij lange na niet in kas.

De Grieken hoeven echter geen helpende hand te verwachten van de Europese Centrale Bank (ECB). De Griekse staatsobligaties kunnen pas weer als onderpand dienen voor leningen als Griekenland voldoet aan de afspraken die zijn gemaakt met de eurogroep, zei ECB-president Mario Draghi donderdag. Het blijft dus vrijwel onmogelijk voor Griekse banken om nog geld te lenen bij de ECB.

Trots

Een aantal weken geleden hebben de onderhandelingen tussen de nieuwe Griekse regering en de eurogroep geleid tot een verlenging van het Europese steunprogramma aan Griekenland. In ruil voor hervormingen – waar Tsipras zich eerst met hand en tand tegen verzette – kan Griekenland nog vier maanden aanspraak maken op het noodfonds.

Griekenland moet dan wel binnenkort met de uitgewerkte hervormingsvoorstellen komen: de eurogroep vond de plannen ‘te vaag’ geformuleerd. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis verdedigde de hervormingen juist door trots te wijzen op de ‘productieve onduidelijkheid’. ‘De Griekse hervormingsplannen zijn bewust vaag opgeschreven. Dat voorkomt dat ze door de parlementen van de eurolanden worden afgewezen.’

Aanslag

De achterban van regeringspartij Syriza voelt zich verraden door de tegemoetkomingen van Tsipras aan Europa. Vorige week richtte een groep van demonstranten een spoor van vernieling aan in de Griekse hoofdstad Athene, omdat Tsipras zijn verkiezingsbeloften zou hebben gebroken.

Intussen heeft de Griekse regering – ondanks de schuldenproblematiek – een wetsvoorstel goedgekeurd om duizenden arme Grieken te kunnen helpen. De wet regelt dat levensmiddelenbonnen worden uitgedeeld aan ongeveer 300.000 arme burgers.

Daarnaast wordt iedereen die is afgesloten van het energienetwerk daar weer op aangesloten voor het einde van het jaar. Ook krijgen ongeveer 30.000 arme Grieken een huurtoeslag van 220 euro per maand uitgekeerd. De plannen zijn wel een aanslag op de staatskas: het gaat de Grieken vermoedelijk 200 miljoen euro kosten.