Timmermans: Brussel wil haast maken met nieuw asielbeleid

04 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Brussel zal eerder dan gepland met een nieuw voorstel over het Europees asiel- en migratiebeleid komen. De concrete plannen zijn nog niet bekend, maar het nieuwe voorstel komt twee maanden eerder dan gedacht.

Dit kondigde vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans woensdag aan. ‘Dit is een probleem dat ons allemaal treft,’ aldus Timmermans.

Mensensmokkel

De afgelopen weken zijn er steeds meer berichten over overbeladen boten met voornamelijk Syrische vluchtelingen die het Italiaanse eiland Lampedusa proberen te bereiken.

Door de conflicten in onder meer Syrië en Libië floreert de mensensmokkel: in gevallen waarbij stuurloze vrachtschepen worden ingezet om immigranten te vervoeren zouden mensensmokkelaars zo’n 4.000 tot 8.000 dollar per vluchteling verdienen. In de meeste gevallen worden echter gammele rubberbootjes ingezet die door de onstuimige zee veelal kapseizen. Hierdoor zijn inmiddels honderden vluchtelingen om het leven gekomen.

‘Gezien de ernst van de situatie’ gaat Brussel nu dan ook het denkwerk voor de plannen versnellen, zei Timmermans. De commissie wilde eerder in juli komen met een  nieuw asiel- en migratiebeleid, maar dit staat nu gepland voor mei van dit jaar.

Asiel

Wat is er wel bekend over het nieuwe beleid? In algemene zin wil de Europese Commissie de nationale asielsystemen beter op elkaar afstemmen. Ook moeten de buitengrenzen van de Europese Unie beter beschermd worden en wordt er meer aandacht gegeven aan het tegengaan van illegale migratie.

Hierbij ligt de nadruk vooral op mensensmokkelaars. Daarnaast wil Brussel ook de legale migratie naar Europa verbeteren, onder meer door immigranten een asielaanvraag in het eigen land te laten indienen.