Protest tegen lawine aan regels voor werkgevers en werknemers

02 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De Duitse regering beloofde bij aantreden het ondernemers makkelijker te maken. Maar met een lawine aan regels voor werkgevers en werknemers wordt het tegenovergestelde gedaan.

Het leven van ondernemers wordt makkelijker gemaakt, zo beloofde de centrum-linkse regering van bondskanselier Angela Merkel (60) bij haar aantreden. Minder onnodige bureaucratie dus. Maar het tegendeel gebeurt. Vooral minister van Arbeid en Sociale Zaken Andrea Nahles (44) maakt het bont.

Werkplek

De sociaal-democraat voert een hele reeks nieuwe regels in voor de werkplek. Zo moet er voldoende zonlicht binnenkomen, maar weer niet zo veel dat het beeldscherm van de computer onleesbaar wordt. In archieven, werk- en opslagruimtes moet het minimaal 17 graden zijn. Kantines en toilet- en rustruimtes moeten ramen hebben.

En er moet voldoende plaats zijn op het bureau om de handen te laten rusten voor het toetsenbord. Dit laatste geldt ook voor werknemers die thuis werken.

Het is aan de werkgever om de regels ook bij de medewerker thuis te controleren. De baas moet dan ook meten hoeveel daglicht er binnendringt.

Protest

De nieuwe regels – een combinatie van Brusselse voorschriften en de Duitse hang naar micromanagement – leidden tot een golf van protest. ‘Je hebt het idee dat we in Absurdistan zijn,’ zei werkgeversvoorzitter Ingo Kramer.

De minister stuurde hem daarop een beledigde brief, waarin ze hoog opgaf van de goede bedoelingen van haar deskundige ambtenaren. Ook bij coalitiepartner CDU regende het kritiek op de ‘idiotie’ en ‘reguleringswaan’, zoals een parlementariër het noemde.

Een kabinetsbesluit over de nieuwe regels werd door de protesten enige weken opgehouden. Nahles liet echter weten vast te willen houden aan de voorgenomen invoering van de wet, begin maart.