Moeder herkende stem van ‘Jihadi John’ meteen

02 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De moeder van Mohammed Emwazi hoorde meteen dat de beul in IS-video’s haar zoon was. Ghania Emwazi schreeuwde ‘dat is mijn zoon’, toen zij zijn stem in een van de video’s herkende.

Emwazi zag in augustus de video, waarin haar zoon de Amerikaanse journalist James Foley onthoofd. Mohammed Emwazi, ook bekend als Jihadi John, hield in een toespraak de Amerikaanse president Barack Obama verantwoordelijk voor doden die zijn gevallen door bombardementen op IS-gebied.

Beul

Ghania Emwazi zou niet meteen de autoriteiten op de hoogte hebben gesteld van haar ontdekking, meldt de Britse krant The Telegraph. Vorige week werd onthuld dat de beul, die spreekt met Londens accent, Mohammed Emwazi is.

De identiteit van de man was achterhaald door Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten. Dat zorgde voor een schok in Koeweit, het land waar de man is geboren. Zijn vader Jassem heeft tegenover de politie in Koeweit verklaard dat de ouders enkele maanden geleden ontdekten dat de beul hun zoon is.

‘De moeder herkende de stem en schreeuwde: “Dat is mijn zoon”, toen hij sprak voorafgaand aan de onthoofding,’ zegt een bron dichtbij het onderzoek dat wordt gedaan in Koeweit. ‘Toen de video nog een keer werd gespeeld, wist de vader zeker dat het zijn zoon was.’

Hulpverlening

De ouders zouden in 2013 voor het laatst contact hebben gehad met Mohammed Emwazi, kort voordat hij naar Turkije reisde waar hij de grens overstak met Syrië. De jonge Emwazi zou tegen zijn ouders hebben gezegd dat hij naar Syrië ging voor hulpverlening.

Mohammed Emwazi werd geboren in Koeweit, maar werd op zijn zesde Brits staatsburger. Hij ging er naar school en studeerde aan de University of Westminster. De Britse regering onderzoekt alle scholen waarvan leerlingen zijn vertrokken naar Syrië, ook de scholen van Emwazi.

De onderzoekers willen achterhalen hoe scholen beter kunnen omgaan met extremisme en of ze lessen kunnen leren voor de toekomst, meldt BBC News. Een voormalige leraar van Jihadi John zegt dat hij niet was geradicaliseerd tijdens zijn schooltijd.

Gedurende een traineeship bij een IT-bedrijf sprak Emwazi nooit over politiek of religie. Wel bad hij elke dag in een gebedsruimte van het bedrijf. ‘Als hij een jihadist was geweest, zou je denken dat hij naar de lokale moskee zou gaan,’ zegt zijn voormalige werkgever.

Emwazi was ‘erg intelligent’ en ‘de beste trainee van de afgelopen drie jaar’. ‘Hij was erg intelligent, was beleefd, een goed persoon. Er waren geen aanwijzingen dat hij zich aangetrokken voelde tot de jihad.’