MH17 neergehaald door een BUK-raket: is er eindelijk bewijs?

19 maart 2015Leestijd: 2 minuten

De ramp van vlucht MH17 zou zijn veroorzaakt door een raket. Na iets meer dan een half jaar zou er eindelijk bewijs zijn. Op de rampplek zijn resten aangetroffen die afkomstig zijn uit de springkop van een BUK-raket.

Dat blijkt uit forensisch onderzoek van RTL Nieuws in samenwerking met onafhankelijk experts uit Duitsland, Polen en Engeland.

Correspondent van RTL Nieuws, Jeroen Akkermans, heeft de munitiedelen november vorig jaar gevonden in een rompstuk van MH17. ‘De wrakstukken lagen nog altijd onbewaakt op een groot en niet afgezet terrein. Ik kwam meer ‘verdachte’ fragmenten tegen bij de resten van de cockpit, fragmenten die me niet afkomstig leken van het vliegtuig,’ zegt hij.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Journalistieke plicht

De fragmenten bevatten een staallegering die bij BUK-raketten horen. Daarnaast was een heel klein Cyrillisch teken uit de Russische taal te zien op een onderdeeltje, met daarnaast een deels afgebroken cijfer twee.

Akkermans benadrukt dat hij het als zijn ‘journalistieke plicht’ zag om te kijken wat hij zelf kon ontdekken op de rampplek, voor Nederland en voor de nabestaanden van de slachtoffers. Zeker omdat het onderzoek vanuit Nederland zo langzaam op gang kwam. ‘Het was toen nog helemaal niet zeker of de brokstukken überhaupt naar Nederland konden worden gehaald,’ zegt hij tegen Elsevier.nl.

Begin december vorig jaar is een konvooi met brokstukken van de rampplek aangekomen in Nederland. Daarvan zal een replica van het vliegtuig worden gebouwd door het Openbaar Ministerie (OM) om de toedracht van de ramp te achterhalen.

Een potje

Onder de nabestaanden van de slachtoffer van vlucht MH17 bestaat onvrede over het onderzoek. Advocaat Bob van der Goen, die twintig nabestaanden vertegenwoordigt, zei in december dat Nederland er ‘een potje van heeft gemaakt’.

Het OM – dat leidend is in het internationale strafrechtelijke onderzoek naar de oorzaak van de MH17-ramp – vindt het niet erg dat de correspondent fragmenten heeft meegenomen van de rampplek. ‘Het rampterrein is niet afgezet, zoals dat in Nederland het geval zou zijn bij bijvoorbeeld een moord. Iedereen kan vrij spullen meenemen,’ zegt woordvoerder van het OM tegen Elsevier.nl.

RTL Nieuws is helemaal vrij om daar onderzoek naar te doen,’ voegt hij daaraan toe. Volgens het OM hebben ze al voldoende bewijsmateriaal om zelf een conclusie te kunnen trekken in het onderzoek naar de MH17-ramp. Akkermans wijst er ook op dat hij wel de mogelijkheid heeft om een deelconclusie te trekken, terwijl het OM dit heeft. ‘Dat is mijn voordeel.’