buitenland

Mag ‘immigrant’ Ted Cruz president van Amerika worden?

23 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Senator Ted Cruz gaf maandagochtend het startschot voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Via een tweet kondigde hij als eerste zijn kandidaatschap aan. Maar mag de republikein – geboren in Canada – wel president van de Verenigde Staten worden?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Alleen een natural born citizen van de Verenigde Staten mag de hoogste functie van het land bekleden. Cruz heeft een Cubaanse vader, een Amerikaanse moeder en werd geboren in het Canadese Calgary. Maakt hem dat geen immigrant?

Canadees

The Dallas Morning News kreeg twee jaar geleden zijn geboortecertificaat te zien. De krant ontdekte op die manier dat Cruz een dubbele nationaliteit had. Door zijn Amerikaanse moeder werd hij burger van de Verenigde Staten. Maar door te worden geboren op Canadees grondgebied, kreeg hij automatisch ook de Canadese nationaliteit.

Na vier jaar verhuisde het gezien naar Texas, de staat die hij nu vertegenwoordigt in de Senaat. Cruz ontdekte zijn dubbele nationaliteit pas na het onderzoek van The Dallas Morning News en heeft gelijk de juridische procedures in gang gezet om van zijn Canadese nationaliteit af te komen. In mei vorig jaar was de procedure afgerond en kon de republikeinse senator zich alleen nog ‘Amerikaan’ noemen.

‘Omdat ik een burger van de Verenigde Staten was bij mijn geboorte, omdat ik Calgary verliet toen ik vier was en de rest van mijn leven in de Verenigde Staten heb gewoond en omdat ik nooit actief het Canadese burgerschap heb nagestreefd, ging ik er vanuit dat het daarmee klaar was,’ schreef Cruz toen in een verklaring.

Twijfel

Volgens experts had zijn dubbele nationaliteit uiteindelijk toch geen verschil gemaakt. Cruz is officieel een natural born citizen door zijn Amerikaanse moeder.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Congressional Research Service heeft in 2008 en later nogmaals in 2011 bepaald dat kinderen van Amerikanen die worden geboren in het buitenland, ook gewoon Amerikaanse burgers zijn. Zolang het Amerikaanse Hooggerechtshof zich nog niet over de zaak heeft uitgesproken, ligt de definitie nog niet voor 100 procent vast.

Ook het presidentschap van Barack Obama werd met dezelfde vragen in twijfel getrokken. Zijn officiële geboorteakte dat bewijst dat hij op Hawaii werd geboren, zou vals zijn. In 2010 was in staat Californië zelfs een billboard neergezet met de vraag: ‘Where’s the birth certificate?’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.