Irak herovert plaats op 20 kilometer van IS-bolwerk al-Dour

03 maart 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Het Iraakse leger heeft dinsdag de eerste successen geboekt in het grootste offensief tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De regio Hamrin zou op de terroristen veroverd zijn.

Dit melden Iraakse bronnen dinsdag aan BBC. Hamrin ligt op ongeveer 20 kilometer van het IS-bolwerk al-Dour, in de provincie Salahuddin.

Strategisch

Het uiteindelijke doel van het offensief, dat zondag gelanceerd werd en de grootste operatie van Irak is sinds de opkomst van IS, is om de stad Tikrit te heroveren. Het Iraakse regeringsleger krijgt hierbij ondersteuning van soennitische en sjiitische strijders.

De sjiitische strijders zouden op hun beurt weer hulp krijgen van Iran. Iraanse bevelhebbers zouden een waarnemende rol spelen, meldt persbureau Reuters op basis van plaatselijke bronnen.

Bermbommen

In de buitenwijken van Tikrit, tevens de geboorteplaats van ex-dictator Saddam Hussein, werd hevig gevochten. De militairen proberen ten noordwesten van Tikrit de terroristen in te sluiten. De opmars werd vertraagd doordat terroristen van IS bermbommen in het gebied hebben geplant.

Ook zouden twee zelfmoordterroristen pogingen hebben gedaan om de troepen met bomauto’s aangevallen. Zij konden worden neergeschoten voordat ze hun doel bereikten.

Tikrit is een strategisch knooppunt omdat het pal tussen de hoofdstad Bagdad en Mosul ligt. Het Noord-Iraakse Mosul is een van de grootste steden van Irak en al lange tijd in handen is van de terroristen.