Gebruikt IS chloorgas? Video toont oranje rookwolken

12 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'Screenshot BBC'

Het lijkt erop dat terreurbeweging Islamitische Staat chloorgas gebruikt in de strijd in Irak. Iraakse functionarissen hebben beeldmateriaal waarop oranje rookwolken te zien zijn, die het giftige gas bevatten.

BBC News heeft de beelden waarop is te zien dat explosieven opruimingsdiensten gecontroleerde explosies uitvoeren. De bermbommen bevatten kleine concentraties van het gas.

Chloorgas

Deskundigen zeggen dat IS het gas vooral zou gebruiken om de Iraakse en Koerdische troepen angst aan te jagen, niet per se om hen te doden. De hoeveelheid chloorgas die de terroristische organisatie gebruikt, is niet groot genoeg om dodelijk te zijn.

Blootstelling aan chloorgas kan irritatie van de ogen en luchtwegen en brandwonden als gevolg hebben. Als mensen grote hoeveelheden van het gif inademen, kunnen de longen zelfs verbranden. Het is niet zo gevaarlijk als zenuwgassen, zoals Sarin.

Bommen

De explosieven opruimingsdienst in Irak ontmantelt dagelijks een aantal bommen die chloorgas bevatten, zegt Haider Taher van de opruimingsdienst in Irak.

‘Ze zijn overgestapt op deze nieuwe methode,’ vertelt Taher aan de BBC. ‘Ze stoppen chloorgas in deze zelfgemaakte bermbommen, wat giftig is voor mensen die het inademen.’ De bommen zijn goedkoop en makkelijk om te maken.

Taher en zijn team zijn bij het laten ontploffen van zo’n bom in het noorden van Irak ook blootgesteld aan chloorgas. ‘Onze kelen zaten dicht, we konden niet ademen. Op mijn oren voelde ik een enorme druk. We hadden geluk dat er een ambulance bij ons in de buurt was om ons te behandelen.’

Experts zeggen dat IS met de chemische bommen vooral angst wil zaaien. ‘Het is een psychologisch iets, om niet alleen de burgers in Tikrit zich zorgen te laten maken, maar ook de Iraakse soldaten die bommen ontmantelen.’

Training

Intussen gaat de strijd tegen IS in Irak en Syrië onverminderd verder. Nederlandse commando’s zijn dinsdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad begonnen met het trainen van speciale eenheden van het Iraakse leger.

Instructeurs uit Nederland en andere landen verzorgen een scherpschutterscursus. Iraakse scherpschutters worden na een training van zes weken direct ingezet in de strijd tegen IS. Het is de bedoeling dat Nederlandse instructeurs binnenkort ook andere trainingen gaan geven, bijvoorbeeld een commandocursus en een opleiding tot medisch specialist.