Co-piloot Lubitz had zelfmoordneigingen

30 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Germanwings co-piloot Andreas Lubitz is enkele jaren geleden behandeld wegens zelfmoordneigingen door zijn psychiater in Düsseldorf. De co-piloot was suïcidaal voordat hij zijn carrière in de luchtvaart begon.

‘Enkele jaren voordat hij zijn vliegbrevet haalde, is de copiloot langdurig psychotherapeutisch behandeld wegens duidelijke zelfmoordneigingen,’ zei het Duitse Openbaar Ministerie (OM) in een verklaring maandag.

Moedwillig

Na de behandeling heeft Lubitz overigens nooit meer aangegeven last van de neigingen te hebben, zegt het OM. Bekend was dat er psychisch iets mis was met de co-piloot, die vermoedelijk een Airbus A320 vorige week liet neerstorten in de Franse Alpen.

Tijdens een huiszoeking werd een verscheurde doktersverklaring gevonden. Hij hield deze verborgen voor zijn werkgever, vermoedelijk uit angst om niet meer te mogen vliegen.

Andreas Lubitz zou al enige tijd onder behandeling staan van een psychiater. Waarvoor hij precies bij de psychiater liep, was eerder nog niet bekend.

Spectaculair gebaar

Daarnaast zou hij ervan hebben gedroomd dat op een dag iedereen zijn naam kende. Tegen zijn ex-vriendin zou hij hebben gezegd dat hij een ‘spectaculair gebaar’ wilde maken waardoor iedereen zich zou herinneren wie hij was.

De 26-jarige stewardess die een relatie had met Lubitz zei dat hij goed kon verbergen hoe het met hem ging. Ook omschreef ze de suïcidale piloot als ‘gekweld’. Soms zou hij ’s nachts wakker zijn geworden en ‘we gaan eraan’ hebben geschreeuwd.

Volgens de krant Rheinische Post had Lubitz ook last van een oogaandoening. Zijn netvlies liet langzaam los, die aandoening kan geleidelijk of snel tot blindheid leiden indien niet snel wordt behandeld. De co-piloot heeft tweemaal de oogkliniek van de Universiteit Düsseldorf bezocht, maar het is onduidelijk of hij zich voor zijn oogaandoening heeft laten behandelen.