Amerika: Rusland blijft rebellen bewapenen

11 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Er gaan nog steeds wapens en tanks vanuit Rusland naar de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. De wapenleveranties zijn in strijd met ‘de letter en geest’ van het Minsk-akkoord, dat in februari werd getekend.

Dat zegt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland dinsdag. Haar beschuldigingen werden kracht bijgezet door de woorden van onderminister van Defensie Brian McKeon.

Die zei dat het Kremlin nog altijd ‘militair materieel’ en bataljons ‘in behoorlijk grote aantallen’ over de grens stuurt.

Hulp

Rusland heeft altijd ontkend dat het de pro-Russische rebellen steunt met soldaten, wapens en ander militair materieel. In Washington is de grote vraag van dit moment of de Amerikaanse regering het Oekraïense leger op soortgelijke wijze te hulp moet schieten.

Tot dusver wilde president Barack Obama daar niets van weten, maar momenteel is de regering ‘actief aan het overwegen’ om ‘dodelijke defensieve wapens’ te leveren aan de machthebbers in Kiev, aldus McKeon.

Afschrikking

Zowel de Democraten – Obama’s partij – als de Republikeinen vinden dat het Witte Huis te weinig doet voor Oekraïne. Ze willen onder meer dat Washington wapens levert aan Kiev. Dat zou Rusland moeten afschrikken. Daarbij krijgen ze steun van John Herbst, voormalig ambassadeur in Oekraïne.

Hij zegt dat Poetin op één plek kwetsbaar is: de Russische bevolking wil niet vechten in Oekraïne. Volgens Herbst zal de steun voor Poetin afnemen ‘als hij verder gaat in Oekraïne’ en meer Russische militairen sneuvelen.

Frontlijn

De Oekraïense president Petro Porosjenko is voorzichtig optimistisch over de naleving van het in de Wit-Russische hoofdstad afgesproken bestand. Hij ziet dat het leger en de rebellen het merendeel van het zware geschut langs de frontlijn hebben teruggetrokken.

Ook wordt volgens hem het staakt-het-vuren redelijk goed nageleefd, al zijn er soms nog wel ‘schermutselingen’ met lichte wapens. Maar de rebellen in Donetsk spraken dinsdag van een ‘forse verslechtering’ van de situatie.

Het leger zou hen maandag 22 keer hebben beschoten. Aan de kant van het Oekraïense leger waren dezelfde geluiden te horen: de afgelopen 24 uur raakten volgens een woordvoerder negen militairen gewond door wapengekletter van de separatisten.