Aanslag met mes op Amerikaanse ambassadeur Zuid-Korea

05 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Amerikaanse ambassadeur Mark Lippert heeft donderdag verwondingen opgelopen toen hij werd aangevallen door een man met een mes. De Amerikaan is hevig bloedend overgebracht naar het ziekenhuis.

Lippert was tijdens de aanslag aanwezig bij een bijeenkomst in het centrum van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, melden media in het Aziatische land. Hij zou daar een lezing geven.

Volgens het Witte Huis verkeert de 42-jarige ambassadeur niet in levensgevaar. President Barack Obama heeft Lippert een spoedig herstel gewenst.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Worsteling

De dader, volgens de politie de 55-jarige Kim Ki-jong, kwam al schreeuwend de zaal binnen en liep ogenblikkelijk af op de Amerikaan. Hij stak hem met een 25 centimeter lang mes in het gezicht. Lippert liep daarbij snijwonden op aan zijn gelaat en aan zijn pols. Op beelden is te zien dat hij onder het bloed zit. Hij kon nog op eigen kracht naar een auto lopen.

Ooggetuigen zeggen dat omstanders en beveiligers de man wisten te overmeesteren, waarna er een worsteling op de grond was. Lippert, die de hele tijd op zijn stoel bleef zitten, werd nadien snel weggeleid uit de zaal, met een spoor van bloed achter zich.

Kreet

De aanvaller droeg traditionele kleren en riep tijdens zijn daad dat Noord- en Zuid-Korea moeten worden herenigd. Die kreet bleef hij herhalen, ook toen hij zelf, ogenschijnlijk met verwondingen, werd afgevoerd.
https://twitter.com/koreafeeder/status/573369698223439872

De aanvaller riep ook dat hij tegen militaire oefeningen was. Waarschijnlijk doelde hij op de jaarlijkse oefeningen van het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger, die door Noord-Korea worden gezien als een provocatie. ‘Het klonk alsof hij anti-Amerikaans was, een anti-imperialist,’ zegt Michael Lammbrau van een denktank, die het incident van dichtbij meemaakte. Aanvaller Kim Ki-jong is aangehouden en wordt door de politie verhoord.

De Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye sprak van een aanval op het bondgenootschap van Zuid-Korea met de Verenigde Staten.