‘Wij zullen nooit vergeten!’: Russen op de been tegen Kiev

21 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

In de Russische hoofdstad Moskou zijn duizenden mensen afgekomen op een demonstratie tegen de machtswisseling in Oekraïne, een jaar geleden. Volgens de organisatie zijn meer dan 50.000 mensen komen opdagen.

Andere bronnen houden het op 35.000. Dat is ieder geval al meer dan de 10.000 deelnemers die waren afgesproken met het stadsbestuur.

De protestgroep noemt zichzelf ‘anti-Maidan’ en werd in januari opgericht om tegenwicht te bieden aan de ‘bedreigingen voor Rusland’, schrijft staats-tv Russia Today.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Verdrijving

‘Anti-Maidan’ is overigens een verwijzing naar de maandenlange straatprotesten en gewelddadigheden op en rond het Onafhankelijkheidsplein (Maidan) in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Die leidden uiteindelijk tot de val en verdrijving van president Viktor Janoekovitsj, waarna een pro-Europese interim-regering aan de macht kwam. Tijdens de presidentsverkiezingen in mei vorig jaar werd Petro Porosjenko – eveneens pro-westers – gekozen tot de nieuwe leider van het Oost-Europese land.

De betogers lopen in een mars door de stad met slogans als ‘Wij zullen nooit vergeten!, We zullen nooit vergeven!’ Betogers protesteren tegen het afzetten van de pro-Russische Janoekovitsj, omdat dit in hun ogen een illegale coup was – wat ook altijd is gezegd vanuit het Kremlin.

Ze steunen het beleid van de Russische president Vladimir Poetin, die vorig jaar het schiereiland de Krim annexeerde en nu vermoedelijk wapens en geld beschikbaar stelt voor de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

Boodschap

De boodschap van de organisatie is dat een herhaling van het Oekraïense scenario in Rusland tot iedere prijs moet worden voorkomen. Vrijdag nog stonden in Kiev opnieuw duizenden mensen op het Maidanplein, om de gebeurtenissen van een jaar geleden te herdenken.

Heel wat mensen hielden kaarsen vast en riepen, op hun beurt, ‘helden sterven niet’ – een verwijzing naar de personen die tijdens de betogingen om het leven kwamen, toen bijvoorbeeld sluipschutters het vuur op hen openden.

Met Oekraïne gaat het intussen nauwelijks beter, na Janoekovitsj. Het land verkeert in zware financiële problemen en de oorlog in het oosten, die woekert gewoon door.