Wat de Oostenrijkers veranderden in hun antieke islamwet (1912)

25 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het Oostenrijkse parlement heeft ingestemd met aanpassingen van een islamwet uit 1912. Daardoor is het, volgens de ‘nieuwe’ wet, voor moskeeën, imams en islamitische organisaties onmogelijk om financiering uit het buitenland te krijgen.

In de wet is onder meer vastgelegd dat de Oostenrijkse wetten boven de islamitische wetten gaan, melden verschillende media, waaronder de BBC. De wet moest in 1912 de moslims uit Bosnië-Herzegovina bescherming bieden in het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse Rijk.

Duitse taal

De aangepaste wet moet religieuze feestdagen voor moslims beschermen, maar de wet schrijft ook voor dat imams de Duitse taal machtig zijn.

‘We willen geen imams die werknemer zijn van andere regeringen en hier in Oostenrijk komen prediken,’ zegt de minister van Integratie Sebastian Kurz (28). Volgens de conservatieve politicus wil zijn land een Oostenrijkse versie van de islam, niet een die vanuit het buitenland wordt gedomineerd.

De regering van socialisten en conservatieven werd het in december al eens over de nieuwe regelgeving, die volgens de ministersploeg de integratie van moslims moet verbeteren. Critici vinden dat de wet aanzet tot discriminatie. Ze zijn het er niet mee eens dat buitenlandse financiering voor christelijke en joodse organisaties nog wel steeds is toegestaan.

Turkije

In het Alpenland wonen naar schatting 600.000 moslims op een inwonersaantal van 8,5 miljoen mensen. De islam is na het christendom de grootste religie in Oostenrijk. Veel moslims komen oorspronkelijk uit Turkije.

Net als in Nederland heeft ook Oostenrijk te maken met de lange arm uit Turkije. Veel imams zijn bijvoorbeeld gestuurd door Diyanet. Deze organisatie is rechtstreeks verbonden met de Turkse regering in Ankara. Diyanet is het Directoraat van Godsdienstzaken dat onder de Turkse premier valt.

Het is niet zo gek dat er vooral klinkt uit het land van de islamistische president Reçep Tayyip Erdogan. Oostenrijk gaat honderd jaar terug in de tijd met deze islamwet, als het om de vrijheid gaat, zegt Mehmet Gormez, die aan de leiding staat van Diyanet.