Wat bewoog acht Spanjaarden om te gaan vechten in Oekraïne?

27 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'Twitter'

De politie in Spanje heeft acht personen in de kraag gevat, nadat zij zich hadden gemengd in de strijd in Oost-Oekraïne. De ‘Oekraïne-strijders’ worden ervan verdacht te zijn betrokken bij moord en verboden wapen- en explosievenbezit

Ook hebben zij willens en wetens schade berokkend ‘aan de belangen van Spanje in het buitenland’. De arrestaties waren in verschillende delen van het land. Politieagenten zijn nog altijd bezig met huiszoekingen, meldt bijvoorbeeld The Moscow Times.

Communistische clubs

De acht vochten aan de zijde van de pro-Russische separatisten en hebben extreemlinkse sympathieën. Ze zijn aangesloten bij diverse communistische clubs. Drie van hen zijn ex-soldaten van het Spaanse leger, en van ten minste een van de strijders is bekend dat hij zich daadwerkelijk aan de frontlijn heeft laten zien.

De mannen zijn allen tussen de twintig en dertig jaar oud, schrijft de Spaanse krant El Pais. Het is volgens bronnen bij de politie niet duidelijk of onder de opgepakte linksradicalen ook Rafael Muñoz Pérez (27) en Ángel Davilla-Rivas (22) zijn.

Van hen is bekend dat zij lid waren van het Vostok-bataljon, dat onder bevel staat van Igor Strelkov, aldus het Spaanse medium. De rebellenleider staat aan het hoofd van de gewapende troepen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk

Burgeroorlog

Er zit vermoedelijk nog een historische kant aan dit opmerkelijke verhaal. De vechtjassen zouden namelijk zijn geïnspireerd door de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), waar nationalisten onder leiding van generaal Francisco Franco (later voor lange tijd de fascistische dictator van Spanje) het in een bloedige strijd opnamen tegen de zittende linkse Tweede Spaanse Republiek.

Bij die oorlog waren opvallend veel buitenlanders betrokken. Veel linkse Europeanen voelden zich aangetrokken tot de idealen van de republikeinen en wilden de zittende regering met hand en tand verdedigen.

Naar schatting waren er 20.000 tot 30.000 buitenlandse vrijwilligers actief in de zogenoemde Internationale Brigades binnen het Volksleger. Onder hen waren, is de schatting, zevenhonderd Nederlanders.