Wapenstilstand Oekraïne nog niet van start, nu al onder druk

14 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne is nog niet eens ingegaan of het lijkt al onder druk te staan. De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt dat deal ‘in groot gevaar’ is vanwege heftige gevechten in het oosten van zijn land.

Porosjenko beschuldigt Rusland ervan dat het land zijn offensief heeft vergroot ondanks het akkoord dat de partijen donderdag hebben bereikt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat het Minsk-akkoord in gevaar is.’

Separatisten

De Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pyatt in Oekraïne heeft een satellietbeeld getwitterd waarop Russische artillerie te zien zou zijn in de buurt van Debaltseve, een strategisch belangrijke stad die nog in handen is van de Oekraïense regering. Debaltseve wordt omringd door pro-Russische separatisten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zaterdagochtend waren er weer explosies te horen in het separatistenbolwerk Donetsk. Seperatisten hebben de legerleiding gewaarschuwd, dat zij zich niet aan het bestand zullen houden als Kiev zich niet aan de afspraken houdt die in Minsk zijn gemaakt. Wat de aanleiding is voor de waarschuwing is niet helemaal duidelijk.

Resolutie

Intussen heeft Rusland vrijdagavond laat een ontwerpresolutie ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). De resolutie komt overeen met de afspraken die donderdag zijn gemaakt in Minsk.

Het Russische persbureau Itar-Tass meldt dat er mogelijk zondag over de resolutie kan worden gestemd, enkele uren nadat de wapenstilstand is ingegaan.

Behalve het staakt-het-vuren hebben de onderhandelende partijen in Minsk afgesproken dat er een bufferzone tussen de strijdende partijen wordt gecreëerd, en zware wapens worden teruggetrokken. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zal dit proces begeleiden.

Tijdens de terugtrekking van de zware wapens moeten de strijdende partijen met elkaar in overleg blijven. Op uiterlijk de vijfde dag moeten gijzelaars en andere krijgsgevangen zijn vrijgelaten.