Wapens niet de oplossing voor conflict Oekraïne, zegt Biden

05 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft zo goed als uitgesloten dat zijn land (zware) wapens levert aan Kiev voor de strijd tegen de pro-Russische separatisten. Het leveren van bijvoorbeeld antitankwapens en drones betekent een ‘militaire escalatie’.

Dat is niet de oplossing voor het maandenlange conflict in Oost-Oekraïne, zegt hij in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. De Verenigde Staten zijn volgens Biden uit op het tegenovergestelde: de-escalatie en diplomatiek overleg  – en daar hebben de Amerikanen al sinds het begin van de crisis op aangedrongen, zegt hij, dus dat komt niet als een verrassing.

Mening

Toch waren er de afgelopen week verschillende bronnen die meldden dat Washington serieus nadacht over het leveren van verdedigingswapens aan de Oekraïense president Petro Porosjenko.

De mening van de Amerikaanse regering leek langzaam te veranderen, schreef The New York Times maandag op basis van hooggeplaatste overheidsfunctionarissen. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had wel oren naar een nieuwe discussie over wapenleveranties, bleek uit het artikel van de Amerikaanse krant.

Het is een dilemma: als president Barack Obama wapens levert aan Oekraïne, betekent dat onherroepelijk een escalatie van het conflict. Levert hij geen wapens, dan laat hij het leger van Oekraïne, dat in de verdrukking zit, aan zijn lot over.

Agressor

Porosjenko gaf op zijn beurt ook een interview aan een Duitse krant, Die Welt. Hij riep de NAVO op om wapens te leveren. Oekraïne heeft juist vanwege de geweldsescalatie meer steun nodig van het transatlantisch bondgenootschap. Porosjenko zegt dat er behoefte is aan onder meer moderne wapens voor bescherming en om weerstand te bieden tegen de ‘agressor’.

Rebellen in Oost-Oekraïne krijgen al militaire steun van Rusland, zegt hij. ‘Oekraïne wil vrede, maar vrede moet je verdedigen. Daarvoor hebben we een sterk en modern leger nodig.’ Ook Biden haalde in zijn vraaggesprek weer eens ouderwets uit naar Rusland, want in dat land worden de separatisten bewapend en getraind. De ‘Russische agressie’ is de oorzaak van het conflict, dat de laatste tijd weer in alle hevigheid is opgelaaid.