VN: Taliban gedragen zich steeds meer als gangsters

10 februari 2015Leestijd: 1 minuut

De Taliban zijn steeds vaker betrokken bij criminaliteit in Afghanistan. Ze houden zich daardoor minder bezig met politieke activiteiten.

Dat schrijven de Verenigde Naties (VN) maandag in een rapport.

Ontvoeringen

Dat de Taliban zich bezighouden met criminele bezigheden is al langer bekend. Maar deskundigen zeggen dat de radicaalislamitische organisatie zich binnen criminele netwerken meer richt op drugshandel, afpersing, illegale mijnbouw en ontvoeringen.

Dat gebeurt sinds een aantal jaar op steeds uitgebreidere schaal, omdat die criminele activiteiten volgens de VN vooral heel veel geld opleveren. Zo hebben de Taliban met ontvoeringen zeker 16 miljoen dollar (14 miljoen euro) verdiend.

De illegale mijnbouw en het afpersen van vrachtwagenchauffeurs die edelstenen vervoeren, waren goed voor soortgelijke inkomsten. Het rapport schetst hoe de Taliban in de provincie Badakhchan mijnwerkers ongeveer 1 miljoen dollar per jaar afhandig maken – via afpersing.

Bloedige strijd

Het wordt daardoor moeilijker om vrede te bereiken in Afghanistan, omdat de Taliban door deze lucratieve bezigheden niet zou zijn geneigd om de bloedige strijd op te geven.

Sinds jaar en dag zijn de radicale moslims verantwoordelijk voor talrijke bomaanslagen, ontvoeringen en martelingen tegen de Afghaanse bevolking en ook tegen de militairen van de internationale troepenmacht die in het zeer instabiele land voor veiligheid moeten zorgen.

Tot 2001 – het jaar waarin de Amerikanen besloten om de terreurbeweging aan te vallen – leidde de Taliban een waar schrikbewind in Afghanistan. De Veiligheidsraad zou, naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen, moeten kijken naar sancties tegen de Taliban.