Terroristen van Boko Haram vallen voor het eerst Tsjaad binnen

13 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Nigeriaanse terreurgroepering Boko Haram komt steeds vaker buiten de eigen grenzen. Zo ook in de nacht van donderdag op vrijdag, toen leden van de islamitische terreurgroep een dorp in Tsjaad binnenvielen.

Dat meldt onder meer BBC News. De terroristen doodden in het dorpje ongeveer tien mensen. Het is de eerste keer dat Boko Haram een aanval uitvoert in het buurland van Nigeria en de grens oversteekt. De terreurgroep streeft naar uitbreiding van het zelfbenoemde ‘kalifaat’.

Motorboten

Volgens ooggetuigen waren strijders van Boko Haram in de nacht met motorboten over het Tsjaadmeer, dat aan vier verschillende landen grenst, naar het Tsjadische dorp Ngouboua gevaren.

Het dorpje was een doelwit van de terroristen, omdat veel mensen daarheen vluchtten na een andere aanval van Boko Haram in januari. Daarbij nam Boko Haram de Nigeriaanse grensstad Baga onder vuur, waardoor 7000 mensen de noodzaak zagen de grens over te vluchten.

Militaire coalitie

Volgens plaatselijke bronnen waren ongeveer 30 Boko Haram-leden aanwezig in het dorp. Ze staken daar huizen in brand en doodden ongeveer tien dorpelingen en tenminste één Tsjadische soldaat. Hierna werden zij verdreven door het Tsjadische regeringsleger, dat luchtaanvallen uitvoerde op de terroristen. Daarbij werden twee Boko Haram-strijders gedood en raakten vijf anderen gewond.

Tjaad heeft zich recentelijk bij de militaire coalitie tegen Boko Haram gevoegd en de terreurorganisatie officieel de oorlog verklaard. Dit betekent dat het land nu ook zijn leger inzet om de terroristen te bestrijden. De militaire coalitie telt in totaal de vier leden Nigeria, Niger, Kameroen en Tsjaad.

Boko Haram heeft zijn basis het noorden van Nigeria, dus vlakbij de grens met Tsjaad. Ze strijden voor hun eigen kalifaat of islamitische staat in het grensgebied van Nigeria, Kameroen, Niger en Tsjaad en zaaien al sinds 2009 dood en verderf. Er zijn inmiddels duizenden mensen omgekomen door acties van Boko Haram.