Schietpartij Chapel Hill: ‘hate crime’ of parkeerruzie?

11 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'Twitter'

Woensdag schoot een 46-jarige man in Chapel Hill in de Amerikaanse staat North Carolina drie jonge moslims dood. De politie vermoedt dat de misdaad niets met geloof te maken heeft.

Craig Stephen Hicks opende dinsdagavond (lokale tijd) in een appartement het vuur op de drie studenten. De slachtoffers zijn het pas getrouwde stel Deah Shaddy Barakat (23) en Yusor Mohammad (21) en de zus van de echtgenote Razan Mohammad Abu-Salha (19). De slachtoffers en de dader waren buren van elkaar.

De Verenigde Staten reageerden geschokt op de moorden: op onder meer sociale media kwamen mensen woensdag in opstand tegen de zogenoemde hate crimes, misdrijven met een etnisch of religieus motief. Op Twitter retweetten duizenden mensen een van de laatste tweets van een van de slachtoffers.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Haatgevoelens

De schietpartij voltrok zich in Chapel Hill in de Amerikaanse staat North Carolina. Er werd in eerste instantie van uitgegaan dat de drie werden doodgeschoten omdat zij moslims waren. Ook de vader van een van de slachtoffers beweerde dat het hier om een ‘hate crime’ ging.

De politie in Chapel Hill heeft laten weten dat nog wordt onderzocht of de atheïstische dader uit haatgevoelens over de religie handelde. Op internet circuleren namelijk beelden van Hicks waarin hij zichzelf als fel tegenstander van religie neerzet. De politie meldt echter woensdagmiddag dat het het misdrijf vermoedelijk voortkwam uit een slepend conflict over parkeerruimte.